Matematik

Toppunkt til ligning

30. marts 2010 af NiclasHansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder med en ligning der lyder følgende: (x-1) (x+3)

Jeg har regnet rødderne ud ved at solve ligningen på min TI-89 lommeregner. Men når jeg skal finde toppunktet kræver det at jeg har en a, b og c i ligningen. Er det rigtig udregnet når jeg får den til at være:

(x-1) (x+3) = x2+3x-1x-3 = x2+2x-3 ?

Håber der er nogen der kan hjælpe mig med dette :)

/Niclas


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Det er korrekt, ja.


Svar #2
30. marts 2010 af NiclasHansen (Slettet)

Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2010 af NejTilSvampe

Ja det er korrekt, men du burde kunne benytte dig af nulreglen frem for at bruge din grafregner.

(x-1)(x+3) = 0  => x = 1 v -3

fordi hvis (x-1)=0 eller (x+3)=0  så er (x-1)(x+3) = 0 

Men resten er rigtigt. 

Men du kan også udvide parentesen på en hurtigere måde, (du behøver ikke huske det her hvis du ikke gider, det har bare hjulpet mig med at løse andengradsligninger i hovedet før).

summen af rødderne skal give "b-koefficienten" og produktet af rødderne skal give "c-konstanten".
Men her antager vi at a=1 så hvis a ikke er 1, så del hvert led med a. da a/a = 1 :)

Men i vores tilfælde  b= -1+3 = 2  og c= -1*3 = -3

y = x^2 + 2x - 3


Svar #4
30. marts 2010 af NiclasHansen (Slettet)

Brugte også 0-reglen ved at solve opgaven :)

Men tak for det ekstra tip til sidst ellers.


Skriv et svar til: Toppunkt til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.