Matematik

Kvadratsætninger med flere led

31. marts 2010 af Idaxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeej allesammen. Og rigtig god påske. Sidder og læser lidt op på matematik til terminsprøven, og har fundet ud af at der i mine bøger intet står noget om kvadratsætninger med flere led. Er der nogen der ligger inde med en forklaring eller en konkret formel for dette? Her her I nogen eksempler, så I bedre kan forholde jer til det.

(2x + y - 4)2                                                               ( = 4x2 + y2 + 16 + 4xy - 16x - 8y)

(-2x + 5 + y) * (-2x + 5 + y) = (-2x + 5 + y)2           (= 4x2 - 4xy - 20x + y2 + 10y + 25)

Samt en forklaring/formel for, når en kvadratsætning står i 3. !

(x + y)3                                                                       (= x3 + 3x2 * y + 3xy2+y3)

Hilsen Ida. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2010 af peter lind

Der er ingen regler om kvadratsætninger med 2 led. Hvis der er 3 led kan man betragte set som summen af to led + det sidste og bruge reglen for 2 led. I det første eksempel får du 2x+y-4 = (2x+y) -4 og så kvadrerer for to led med det første led som (2x+y) og det andet led - 4 (eller 4). Man har meget sjældent brug for det. Hvis du har lyst kan du da godt lave dig dine egne regler.

For (a+b)n findes der en generel regel, der hedder binomialformlen. Den vil du lære om senere.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I disse eksempler er det simpleste nok at gange hvert led i den ene parentes med hvert led i den anden parentes og så reducere, så godt man kan. Den fremgangsmåde vil altid føre til det rigtige resultat og kræver ikke, at man husker komplicerede formler for kvadratet på mange-leddede størrelser.


Skriv et svar til: Kvadratsætninger med flere led

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.