Matematik

Bestem mindste afstand mellem kurver

01. april 2010 af jghkilæ (Slettet) - Niveau: A-niveau

f(x)=1/1ln(x) har to kurveforløb, fordi funktionen ikke er difineret for x=1

Bestem den mindste afstand imellem disse kurver?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

du skal undersøge, hvad der sker, når x går mod 1 fra højre og når x går mod 1 fra venstre


Svar #2
01. april 2010 af jghkilæ (Slettet)

Skal jeg ikke have fat i grænseværdierne?


lim(1/ln(x) x-->1^+

lim(1/ln(x) x-->1^-


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

jo det er også det, jeg skriver


Svar #4
01. april 2010 af jghkilæ (Slettet)

Hvordan kan jeg så regne den mindste afstand?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2010 af c_aastrup

Den går mod plus uendeligt fra højre og minus uendeligt fra venstre. Men det svarer jo ikke rigtigt på spørgsmålet om hvordan man finder den mindste afstand.

Er det noget der skal løses analytisk eller bare numeriskt?


Svar #6
01. april 2010 af jghkilæ (Slettet)

Vil tro det er numerisk siden der står "bestem" og ikke "undersøg", men ved ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at tegne grafen for 1/ln(x). Grafen er delt i to adskilte grene med lodret asymptote ved x= 1. Grafen ligner de to hyperbelgrene for funktionen 1/x (hvor asymptoten er ved x = 1), og det er klart, at der må være en mindste afstand mellem de to grene. Den kan muligvis bestemmes analytisk; men i hvert fald kan den bestemmes numerisk.


Svar #8
01. april 2010 af jghkilæ (Slettet)

kan godt se på min tegning at der er en mindste afstand på ca. 2-3
Hvordan vil du beregne den numerisk?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

find f1 af funktionen D (brug afstandsformlen) og sæt udtrykket lig 0, benyt at x-værdien er den samme


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

I princippet skal man betragte ethvert punkt x1 i ]0; 1[ og ethvert punkt x2 i ]1; ∝[ og se på afstanden

D(x1, x2) = √((x2-x1)2 + (1/ln(x2) - 1/ln(x1))2)

og finde minimum over x1 og x2 i de nævnte intervaller.

Det bliver lidt simplere ved at se på D(x1, x2)2


Svar #11
01. april 2010 af jghkilæ (Slettet)

okay - mange tak for hjælpen
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. januar 2014 af SuneChr

Interessant indlæg # 0 .

 Også selv om trådstarter er slettet af listen.

Vedhæftet fil:SP 2601140504.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Tager man udgangspunkt i afstandskvadratet

D(x1;x2)2 = (x2-x1)2 + (1/ln(x2) - 1/ln(x1))2

er denne defineret for (x1,x2) ∈ ]0;1[ × ]1;∞[ . Den kan dog udvides som kontinuert funktion til at være defineret på [0;1[ × ]1;∞[ .

Man kan vise, at funktionen D(x1;x2)2 ikke har nogen stationære punkter i sit indre. Vi undersøger derfor funktionen på randen

D(0;x2)2 = x22 + 1/(ln(x2))2 , 1 < x2 .

Her har vi

dD(0;x2)2/dx2 = 2x2 - 2/((ln(x2))3·x2)

og betingelsen for ekstremum dD(0;x2)2/dx2 = 0 fører da til ligningen

x22 · (ln(x2))3 = 1 ,

der løses numerisk med løsningen

x2 = 1,913327998268 ,

med en mindste afstand mellem de grene af grafen

Dmin = 2,105095039


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. januar 2014 af SuneChr

# 13
Hej Torben. Tak for indlægget.

Med betegnelserne  x2  og  Dmin  som anvendt i indlægget, har vi vel, at der gælder:

{ (x ; y) | ( x - x2 )2 + ( y - f (x2) )2 = (Dmin)2 }  ∩  { (x ; y) | 0 < x < 1  ∧  y = f (x)  }  =  ∅

Dmin  kan jeg derfor ikke forstå.


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hej Sune. Eftersom f(x) → 0 for x → 0+ kan man udvide funktionen D(x1;x2)2 til en kontinuert funktion på mængden [0;1[ × ]1;∞[ , og det er denne funktion, der antager et minimum på randen.


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. januar 2014 af SuneChr

Der må have været indsneget sig en fejl i eller under kalkuleringen af  Dmin i # 13.
dist [ ( 0 ; 0 ) ; ( x2 ; f (x2) ) ]  =  √ [ x2+  ( f (x2) )2 ]  ≈  2,4569

Herved vil
{ (x ; y) | ( x - x2 )2 + ( y - f (x2) )2 = (Dmin)2 }  ∩  { (x ; y) | 0 ≤ x < 1  ∧  y = f (x)  }  ≠  ∅
og resultatet give mening.


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, du har ret, jeg har beregnet Dmin forkert ud fra værdien x2 = 1,913327998268 .

Det skal, som du angiver, være Dmin ≈ 2,456853 . Mange tak for korrektionen.


Skriv et svar til: Bestem mindste afstand mellem kurver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.