Matematik

Ligning for tangent og areal.

07. april 2010 af puttehil (Slettet)

Jeg har en opgave her, som jeg håber der er en der kan hjælpe med.

Lad funktionen g være givet ved:
g(x)=x^1,5+3
Angiv en ligning for tangenten til grafen i punktet (4,g(4)).
Tangenten danner sammen med koordinatakserne en trekant. Bestem denne trekants areal.
 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2010 af MN-P (Slettet)

find g'(x), så har du hældningen a for linien

g(4)=x1,5+3=√43 +3=8+3=11

y=ax+b indsæt a og (x,y)=(4,11)

og find b

Sæt x=0 og find trekantens højde

Sæt y=0 og find grundlinien


Svar #2
07. april 2010 af puttehil (Slettet)

Nu har jeg prøvet metoden, men jeg kan ikke rigtig få det til at give mening.

Jeg har fået g'(x) = 1,5x^0,5

Så forstå jeg ikke den måde hvorpå vi finder y, især det med √4^3 +3, hvor kommer ^3 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2010 af MN-P (Slettet)

x1,5 =x 3/2= √x3

Jeg bruger potensreglerne

x ab =(xa)b   og √x =x0,5

a=g'(4)=1,5*√4=3    a=3


y=ax+b indsæt a og (x,y)=(4,11)

11=3*4+b ⇒ b=-1

y=3x-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juli 2013 af Thesi (Slettet)

Du har ligningen g(x)=x^1.5+1

 

Derved finder du g'(x) ved at differentiere ligningen.

Du får så; g'(x)=1.5*sqrt x (kvadratrod)

 

Nu har du så to ligninger hvor g'(x) angiver hældningskoefficienten af tangenten.

Du indsætte så 4, da det er dit x0værdi;

g(x)=41.5+1=9

g'(x)=1.5*sqrt4=1.5*2=3

Derved har vi formlen for y der hedder;

y=f(x0)(x-x0)+f(x0)

Du indsætter så de kendte værdier du har både fra punkterne og fra de to ligninger du har udregnet;

y=3(x-4)+9=3x-12+9=3x-3

 

Derved har du så tangentens ligning som er;

y=3x-3

 

Opslaget er udelukkende kun for at hjælpe fremtidige brugere!

#3 er forkert hvad angår b værdien.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juli 2013 af mathon

#4
...som ikke er helt korrekt

          t:     y = f '(xo) •(x-xo) + f(xo)

                 y = 3 •(x-4) + 11

          t:     y = 3x - 1                       som i #3

   t skærer x-aksen i ((1/3);0)

   t skærer y-aksen i (0;-1)

   t danner således med akserne en retvinklet "skæringstrekant",
   hvis kateter har længderne (1/3) og 1

   Denne trekants areal er
                                           A = (1/2)•k1•k2 = (1/2)•(1/3)•1 = (1/6)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juli 2013 af Thesi (Slettet)

Bogens facitliste, som nu også er kendt for at være ret så fejlfuld, siger den skal blive 3x-3

 

Det må jo så være en fejl, selvom jeg aldrig har brugt y=ax+b til at finde tangentens ligning  med, men f(x), f'(x) og y=f'(x0)....


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Forskellen er vel så, at du regner en lidt anden opgave, end den der er formuleret oprindeligt i #0.

I #0 er funktionen g(x) defineret som

g(x) = x1,5 + 3 ,

mens du i #4 definerer g(x) som

g(x) = x1,5 + 1 .

 


Skriv et svar til: Ligning for tangent og areal.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.