Kemi

Bestemmelse af stofmængde

25. februar 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej

Jeg har problemer med følgende efterbehandlingsspørgsmål til kemiforsøg "reaktion mellem thiosulfationer og iodmolekyler":

**************************************

- Hvor stor en stofmængde S2O3^2- er der i den tilsatte stofmængde Na2S2O3?

- Beregn stofmængden af I2 (diiod)

**************************************

Komplet forsøgsbeskrivelse samt efterbehandlingsspørgsmål, kan findes på:

http://www.yuhuu.dk/vg/1-lille.jpg
http://www.yuhuu.dk/vg/2-lille.jpg
http://www.yuhuu.dk/vg/3-lille.jpg

**************************************

Jeg har beregnet stofmængden af I2 til:
n = m/M = (0,0200g)/(253,8 g/mol) = 0,0000788 mol

Er ikke helt sikker på det er korrekt. Spørgsmålet vedrørende stofmængden af S2O3^2 er jeg helt blank på.


Jeg håber I kan hjælpe mig!

Mvh

Peter

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2005 af Katty (Slettet)

Na2S2O3 reagerer med I2 efter følgende reaktionsskema:

I2 + 2S2O32- = 2I- + S4O62-

Beregningen af I2-stofmængden er korrekt. Beregningen af S2O3^2-:

nS2O3^2- = nNa2S2O3 = c*V


Svar #2
25. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Okay, tak skal du have! Jeg troede også det måske var sådan.

Svar #3
25. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Hvordan skal man fremstille en 0,0200 M Na2S2O3 opløsning, når man har stoffet Na2S2O3 * 5H2O til sin rådighed?

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2005 af Katty (Slettet)

Hvor meget af opløsningen ønskes fremstillet?

Svar #5
26. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Det fortæller opgaven ikke noget om.

Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2005 af Katty (Slettet)

Hmmm, så kan det være man selv må vælge. Der ønsked fremstillet 100mL 0,0200 M Na2S2O3. Stofmængden af Na2S2O3 i den ønskede fremstilling kan bestemmes:

nNa2S2O3 = c*V = 0,0200M * 0,100 = 0,00200mol

Hvor meget fast Na2S2O3*5H20 skal der anvendes:

nNa2S2O3*5H2O = nNa2S2O3

mNa2S2O3*5H2O = n*M = 0,00200mol * 248,2 g/mol = 0,496g

Sådan må det være tror jeg.

Svar #7
26. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Okay. Endnu en gang tak.

Skriv et svar til: Bestemmelse af stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.