Matematik

Udr. af ligning med to ubekendte samt en brok

11. april 2010 af IDALICIOUUS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hjælp til udregning af en ligning med to ubekendte samt en brøk.

Opgaven lyder:

Louise og hendes bor Frederik skal købe en gave til 120kr til Carina. Da Carina er Louises klassekammerat, vil Frederik kun betale 3/5 af hvad Louise betaler. Hvor meget betaler de hver?

Jeg har forsøgt at sætte ligningen op:

120 = x+3/5x

Ved ikke om dette er rigtigt, men bud på hvordan det skal regnes vil jeg gerne have. Jeg kender facit, men kan ikke komme frem til en udregning udover at prøve sig frem med forskellige tal..


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. april 2010 af peter lind

sæt x ud foran en parantes på højre side. Del derefter med det der står i parantesen.


Svar #2
11. april 2010 af IDALICIOUUS (Slettet)

Det forstår jeg ikke, er du sød at forklare lidt tydeligere?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. april 2010 af Kemosh (Slettet)

Fortsætter lige fra din ligning:

120 = 8/5x --> x=75

120-75=45

Dvs. hvis Louise betaler 75 kr. betaler Frederik 45 kr., hvilket er en 3/5 af 75 kr.

Dvs. den ligning du er kommet med er Louises ligning, hvis du vil stille en op til Frederik ville det nok blive noget ligne:

3/5f=x

Hvor f så er Frederiks andel og x er Louises


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. april 2010 af Proprium (Slettet)

120 = x + 3/5 · x ⇔

120 = x(1 + 3/5) ⇔

120/(1 + 3/5) = x ⇔

... = x


Svar #5
11. april 2010 af IDALICIOUUS (Slettet)

#3 hvordan er du kommet frem til 8/5? (:


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. april 2010 af Proprium (Slettet)

#5 Det er heller ikke korrekt, jeg tror, Kemosh har set forkert - det kan jo ske. :-)

Det rigtige er 8x/5, idet:

x + 3/5x = x/1 + 3/5 · x = x/1 + 3x/5 = 5x/5 + 3x/5 = 8x/5


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. april 2010 af Proprium (Slettet)

Nej, det var mig, hovsa. Jeg så forkert. Kemosh og jeg har det samme, undskyld. :-)

Jeg troede, Kemosh havde skrevet 5x i nævneren - det er nemlig ikke korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. april 2010 af Kemosh (Slettet)

Undskyld jeg har været så lang tid om at svare, #6 har ret, det jeg mener med "8/5x" er 8 femtedele, numerisk 1.6, ganget x.

Som jeg forstår det, mener du at summen af Louises hele del (kan skrives som:5/5) og Frederiks 3/5 del skal være 120 kr. og summen af 1(=5/5) + 3/5 er 1.6 eller 8/5. Heraf bliver ligningen for Louises del; 1.6x=120 og x bliver 75 kr. og 3/5(=0.6) af det(=x) er Frederiks del.

Også skal mit forslag til den anden ligning rettes til 0.6x=f


Skriv et svar til: Udr. af ligning med to ubekendte samt en brok

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.