Matematik

Omvendt proportonal

14. april 2010 af Pernille6 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Sidder her med en opgave om omvendt proportionalitet, men kan ikke helt finde ud af den :)

På en guitar ændrer man den svingende strengs længde - og dermed tonens frekvens - ved at sætte en finger på strengen. Tonens frekvens er omvendt proportonal med den svingende strengs længde.

a) udfyld et skema som nedenstående, og begrund svarene:

Længde (cm):-----60------30-----

Frekvens (Hz):----- 440---     -----1100

Hvad skal der stå i de tomme boxe? altså under 30 og over 1100???

Tak på forhånd :D


Svar #1
14. april 2010 af Pernille6 (Slettet)

Ups stavefejl i overskriften :)


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at L·f er konstant, og at du kender eet sæt værdier for både L og f, nemlig L=60cm, f=440Hz. Dvs

L·f = 60·440 cm·Hz .

Find nu f, hvor du kender L, og L, hvor du kender f.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Andersen? Kan se du har online, men har præcis brug for hjælp i samme spørgsmål. Kan du ikke definere det lidt bedre. Hvorfor skal man gøre det som man gør? Det er nemlig også meget vigtigt at forstå hvorfor man gør det. Håber du også kan hjælpe mig lidt :) 

Vh Rebecca


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Andersen? Kan se du har online, men har præcis brug for hjælp i samme spørgsmål. Kan du ikke definere det lidt bedre. Hvorfor skal man gøre det som man gør? Det er nemlig også meget vigtigt at forstå hvorfor man gør det. Håber du også kan hjælpe mig lidt :) 

Vh Rebecca


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. april 2010 af mathon

to omvendt proportionale størrelsers
produkt er konstant

         x1·y1 = k                fordi
                                          når den ene størrelse bliver n gange større
                                          bliver den anden størrelse n gange mindre
                                          hvorved produktet forbliver konstant.

        x2·y2 = (n·x1)·(1/n)·y1 = n·(1/n)·(x1·y1) =   1·(x1·y1) = k

generelt:

                              x·y = k

.......................

specifikt:
               er størrelserne f og L

      hvoraf

                   f·L = f1·L1 = k

                   f = k/L

                   L = k/f


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven fortæller dig, at for en bestemt svingende streng, er dens længde L omvendt propotional med tonens frekvens f. Det betyder, at

L·f = k ,

hvor k er en konstant. Hvis vi kender k, kan vi beregne frekvensen for en given længde, eller vi kan beregne, hvilken længde vi skal sætte fingeren ved for at frembringe en tone med en bestemt frekvens. Tabellen giver os et sæt værdier, med både længde og frekvens, nemlig L=60cm, f=440Hz. . Dermed kan vi bestemme konstanten k:

k = L·f = 60cm·440Hz = 26400cm·Hz .

Nu kan vi så finde den manglende frekvens i tabellen, der skal stå ud for længden 30 cm:

f = k/L = 26400/30 = 880Hz.

Tilsvarende kan vi finde den manglende længde i tabellen, der skal stå ud for 1100Hz:

L = k/f = 26400/1100cm = 24cm


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Ok, tusind tak for hjælpen! Det var virkelig en stor hjælp! Mathon har faktisk lige skrevet til dig og spurgt om det spørgsmål, men det behøver du jo ikke svare på nu, kun det første hvis du stadig gider :)

Men tusind tak for hjælpen og de hurtige svar. Kh Rebecca


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Men er k, det tal vi skal finde frem til ? For ellers forstår jeg ikke hvad k er????


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Men er k, det tal vi skal finde frem til ? For ellers forstår jeg ikke hvad k er????


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så vidt jeg kan se, gik opgaven ud på at udfylde de tomme rubrikker i tabellen i #0. For at besvare opgaven skal vi finde k.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Ja, det var også det opgaven gik ud på. Jeg kan godt se det nu. Det helt fint :) Tusind tak for hjælpen. Det er mere hjælp end du regner med :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Andersen? Måske du kan hjælpe mig med et andet spørsmål jeg har et problem med ( det sidste jeg mangler faktisk),. Selvom du for hele opgaven med er det kun opg. C jeg mangler: 

Hos en bestemt vognmand kan man købe stabilgrus. Nedenstående tabel viser sammenhængen mellem mængden af stabilgrus og den samlede pris. inkl. kørsel.

Stabilgrus(m^3)    4                   14

Samlet pris(kr)    2270          4820

Det oplyses at sammenhængen mellem prisen og mængden af stabilgrus med god tilnærmelse kan beskrives ved

Y=ax+b

Hvor x er mængden af stabilgrus(m^3) og y er den samlede pris (kr.)

a) Bestem tallene a og b.

b) Hvad fortæller tallet a om prisen for stabilgrus?

Hos en anden vognmand koster stabilgrus 300 kr. pr. m3. Desuden skal man

betale 750 kr. for kørsel.

c) Hvor mange m3 stabilgrus skal man købe, før den første vognmand er den

billigste?

  Håber virkelig du kan hjælpe mig, det ville jeg være så glad og taknemmelig for.  


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Den opgave er behandlet tidligere i dag i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=836679


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

Jeg er meget tålmodig hvis du kan regne det ud, for som sagt det er noget jeg skal aflevere i morgen :) Men ellers har du stadig været en kanon god hjælp! 


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Ok! TUSIND TAK! IGEN :) 


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 Haha, ej hvor sjovt. Det er én der går i min klasse, tænk hun også har en bruger :) se jeg er ikke den eneste fra min klasse der har problemer med opgaverne. De er lidt hårde synes jeg. :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, undertiden er verden mindre end man tror.


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. april 2010 af mathon

opfølgning på #8

k er produktet af et vilkårligt sammenhørende par af f og L
eksempelvis
                    60·440 = 26400


Skriv et svar til: Omvendt proportonal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.