Matematik

Hos en bestemt vognmand kan man købe stabilgrus.

22. april 2010 af Lundkvist (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hos en bestemt vognmand kan man

købe stabilgrus. Nedenstående tabel viser sammenhængen mellem mængden af stabilgrus og den samlede pris inkl. kørsel.   Stabilgrus (m3) 4     14 Samlet pris (kr.) 2270     4820   Det oplyses, at sammenhængen mellem prisen og mængden af stabilgrus kan beskrives ved y =ax + b , hvor x er mængden af stabilgrus (m3), og y er den samlede pris (kr.). a) Bestem tallene a og b. b) Hvad fortæller tallet a om prisen for stabilgrus? Hos en anden vognmand koster stabilgrus 300 kr. pr. m3. Desuden skal man betale 750 kr. for kørsel. c) Hvor mange m3 stabilgrus skal man købe, før den første vognmand er den billigste?

Brugbart svar (13)

Svar #1
22. april 2010 af mathon

prisafregning
                           første vognmand               anden vognmand
                            y = 255x + 1250               y = 300x + 750

 c)        255x + 1250 ≤ 300x + 750

            1250 - 750 ≤ 300x - 255x

            500 ≤ 45x

            500/45 ≤ x

            11,1 ≤ x
eller
            x ≥ 11,1

når mængden af indkøbt stabilgrus overstiger 11 m3, er første vognmand billigst


Brugbart svar (5)

Svar #2
22. april 2010 af Krabasken (Slettet)

2270=4a+b

4820=14a+b

Subtraher, så b elimineres og find herved a  //  Indsæt a i en af ligningerne og find b  Skitsér y=ax+b  // Den anden vognmands ligning er y=300x+750  //  Skitser denne linje  //  Find skæringspunktet mellem de to linjer.  //  Over dette "skærings-x" er vognmand 1 billigst  //

Hjælp: Facit :  x ~ 8,267m3


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2010 af Rebecca001 (Slettet)

 TAK MATHON !!!! Det kunne jeg bruge til noget !!! :D :D :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2014 af habilshahier (Slettet)

hvad med B i opgaven, jeg har ikke rigtig forstået den, hvad kan man sige til den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2019 af Handal (Slettet)

Hvordan er i kommet frem til formlen y=255x+1250 og hvad står de 255 for og hvad står 1250 for må meget gerne skæres ud i pap


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2019 af Zagoria (Slettet)

Til #5

b + 14 x = 4820

b + 4x =  2270

      10 x = 2550

         x = 255

b + 4 x = 2270

b + 4 · 255 = 2270

b   = 2270 - 1020 = 1250

255 = prisen for 1 m3 grus og 1250 = prisen for kørslen af gruset


Skriv et svar til: Hos en bestemt vognmand kan man købe stabilgrus.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.