Matematik

System af inhomogene differentialligninger

15. april 2010 af guleroden (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle sammen

Jeg skal finde den fuldstændige løsning til et system af inhomogene differentialligninger. Jeg ved, at den består af den homogone løsning og den partikulær løsning - den første har jeg fundet.

System er skrevet således:

x' = Ax + b0 + b1cos(wt)
(w = omega)

Her skal superpositionsprincippet bruges, så jeg opdele system i to dele:
1) x' = Ax + b0
2) x' = Ax + b1*cos(wt)

(1) har jeg løst, men det er (2) jeg har problemer med. Her antages det at cos(wt) = exp(iwt) og (2) kan nu skrives op således
z' = Az + b1*exp(iwt)

Jeg får oplyst gættet til (2): z = c*exp(iwt) og jeg differentiere dette: z' = iwc*exp(iwt). Jeg skal så vise at dette gæt opfylder ligningen:
(A - iwE)c = -b1

Jeg kan ikke komme videre herfra - det jeg i hvert fald kan er at sætte det op:
iwc*exp(iwt) = Ac*exp(iwt)+b1*exp(iwt)

...og at jeg kan dividere med exp(iwt) på begge sider af lighedstegnet og få:
iwc = Ac + b1

Hvad nu? Nogen der kan hjælpe?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2010 af Oistein (Slettet)

 Altså, hvis du kender konstanterne A, b1, b2 og w så kan du finde c ud fra din sidste ligning. Og så har du vel fundet løsningen.

Så:

c = b1 / (i*w - A)


Svar #2
18. april 2010 af guleroden (Slettet)

A, b0 og b1 er matricer.

Jeg er ikke med på hvordan "E" kommer ind? ...og hvordan to "c"er bliver til et "c"?


Skriv et svar til: System af inhomogene differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.