Fysik

Hjælp til udregning af lys hastighed

19. april 2010 af fissankp (Slettet) - Niveau: B-niveau

For rødt lys med bølgelængden 656 nm er brydningsforholdet fra borosilicatglas til vacuum 1,5073.

Find hastighed for rødt lys i borosilicatglas?

For blåt lys med bølgelængden 486 nm er brydningsforholdet fra borosilicatglas til vacuum 1,5152.

Find hastighed for blåt lys i borosilicatglas?
 

Tegn en figur, der illustrerer brydningen af en smal stråle af hvidt lys fra vacuum ind i borosilicat med en indfaldsvinkel på 30°.

Alt dette giver problemer i de første to spørgsmål ville jeg tage λ / v   V=1,5073 dog mener jeg ikke det giver et resultat i m/s håber der er nogen som kan hjælp. Det er alt for lang tid siden jeg har haft dette tror den sidste opgave giver sig selv hvis der er nogen som kan fortælle mig hvad jeg skal finde i datavogen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hastigheden v af lys i et medium som glas afhænger af lysets frekvens, sådan at

v = c/n

hvor c er lyshastigheden i vacuum, og n er lysets brydningsindeks. Når du kender n, kan du beregne lyshastigheden i glasmediet.

I den sidste opgave skal du bruge Snells lov ved brydning mellem to medier: n1 sin(i1) = n2 sin(i2) , hvor n1 og n2 er brydningindekset i hvert af de to medier, og i1 og i2 er vinklerne med normalen til den brydende flade.


Svar #2
19. april 2010 af fissankp (Slettet)

Syntes bare det er en speciel opgave da jeg ikke kender frekvensen ? af rødt og blåt lys ved de to forskellige bølgelængder så kan jeg jo heller ikke udregne deres hastighed ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kender brydningsindekset, som er forholdet mellem lysets hastighed i vacuum og lysets hastighed i glasmediet.


Svar #4
20. april 2010 af fissankp (Slettet)

Har udregnet det nu, men kan bare ikke finde hvidts lys brydning med borosiliglas. Dette giver problemer fordi jeg ikke kan finde det i databogen håber der er en som kan hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvidt lys er jo en blanding af spektrets mange bølgelængder. Hver bølgelængde har et brydningsindeks (n er en funktion af materialet of af λ), så der er ikke noget brydningsindeks for hvidt lys.


Skriv et svar til: Hjælp til udregning af lys hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.