Fysik

Solens energi (nørde-spørgsmål!)

26. april 2010 af lollifun (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal svare på 2 spørgsmål jeg ikke fatter en skid af. Så hjælp mig for guds og min skyld! Tak :-)

Solens effekt er 3,83 • 10^26. Mange har forestillet sig, at dens energiudstråling kom fra en forbrændning af fx. kul.


a) Hvor mange tons kul skulle Solen forbrænde pr. sekund, hvis det var tilfældet?


b) Hvor lang tid ville det i så fald vare, inden Solen var brændt op, hvis den blev ved med at lyse med nuværende styrke? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Først skal du lige finde ud af, hvad dine enheder er på Solens effekt. Dernæst skal du have fat i nogle flere oplysninger, f.eks., hvor meget energi, der udvikles ved forbrænding af en bestemt mængde kul. Du skal også have fat i, hvor meget kul du i alt har til rådighed, dvs. Solens masse.


Svar #2
27. april 2010 af lollifun (Slettet)

 Solens effekt: 3,83 • 10^26 W

Brændværdier: brunkul = 16,5 MJ/kg

Solens masse: 1,98 • 10^30 kg.

Kan du hjælpe mig videre herfra? Hvilke udregninger skal jeg lave?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2010 af mathon

   

brunkul:
              m·(16,5 (MW)/kg) = 3,83·1020 MW

              m = (3,83·1020 MW)/((16,5 (MW)/kg)) = 2,32121·1019 kg

dvs
      svarende til forbrænding af 2,32121·1019 kg = 2,32121·1016 tons brunkul pr. sekund


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2010 af mathon

          Psol = (3,83 • 1026 J/s·(365,25·24·3600 s/år) = 1,20866·1034 J/år

          Esol = (1,98·1030 kg)·(2,99792·108 m/s)2 = 1,77954·1047 J

          t = Esol/Psol = (1,77954·1047 J)/(1,20866·1034 J/år) ≈ 1,5·1013 år


Svar #5
27. april 2010 af lollifun (Slettet)

 Jeg prøver lige at forstå din første udregning (Psol)

Psol = massen af solen • det antal sekunder der er på et år = hvad?

Hvad gør du egentlig og hvor har du alle de tal fra?

 


Svar #6
27. april 2010 af lollifun (Slettet)

 vedhæfter lige en TI fil som du kan tjekke.


Svar #7
27. april 2010 af lollifun (Slettet)

:-) 


Svar #8
27. april 2010 af lollifun (Slettet)

:-) 


Svar #9
27. april 2010 af lollifun (Slettet)

Psol = solens effekt * antal sekunder på et år = solens effekt på 1 år

Esol = solens masse * ? = ?

t = solens effekt på 1 år / ? = de antal år der vil gå før solen brænder op


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Psol = (effekten) = (ydet energi) / (tid) ⇒ (ydet energi i tidsrummet t) / (tidsrummet t) ⇒ (ydet energi i tidsrummet t) = Psol·(tidsrummet t)

Esol = msol·(lyshastighed)2 = masse-energi-ekvivalensen af solens masse

t = Esol/(Psol·(1år i sekunder))


Skriv et svar til: Solens energi (nørde-spørgsmål!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.