Fysik

Stjernedannelse. Beregn gasskyens masse og beregn trykket i gasskyen

02. maj 2010 af krismalo (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En gassky er kugleformet med radius 1.25 lysår og densitet 1.6·10^(-18) kg/m^3 . Temperaturen i gasskyen er 11 K. Den gennemsnitlige partikelmasse i gasskyen er 2.45 u.

a.) Beregn gasskyens masse.

Jeg har gjort det på denne måde: men er i tvivl om det er rigtigt, så hvis nogen har lavet den, kan i pege på fejlen hvis der er en?

Volumen af en kugle:
V=4/3·π·r^2


Jeg får oplyst at radius af gasskyen er 1.25 LY. 1 LY=9.4607·10^15 m.
V=4/3·π·(1.25·9.4607·10^15 m)^2=5.85807837314·10^32 m^3


Jeg kan nu udregne Massen med følgende formel:
m=ρ·V=1.6·10^(-18) kg/m^3 ·5.85807837314·10^32 m^3=9.37292539702·10^14 kg


Gasskyens masse er således 9.4·10^14 kg.

men er i tvivl om det er rigtigt, så hvis nogen har lavet den, kan i pege på fejlen hvis der er en?
 

Vedhæftet fil: Opgaveformulering.pdf

Svar #1
02. maj 2010 af krismalo (Slettet)

 for opgave b:

En gassky er kugleformet med radius 1.25 lysår og densitet 1.6·10^(-18) kg/m^3 . Temperaturen i gasskyen er 11 K. Den gennemsnitlige partikelmasse i gasskyen er 2.45 u.

Beregn trykket i gasskyen.

Jeg har fumlet lidt med denne formel fra "de dynamiske stjerner"

P= (ρ·k_B·T)/m

Hvor ρ er densiteten, k_B er Boltzmann konstanten, T er kelvintemperaturen og m er den gennemsnitlige masse for partiklerne. (2.45 units)

Problemet er at jeg ikke kan få den rigtige enhed ud, skal det være pascal? og skal m laves om til noget andet? 

Ud over den formel ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.

På forhånd tak

/Krismalo


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2010 af ThatBoy (Slettet)

Din opgave a er forkert. Den skal give 1.11 · 10^31 kg

I opgave B skal enheden være i Pascal. Hvis du laver dine udregninger rigtigt, så får du 5.974 · 10^-14 J/m^3

Da J/m^3 er det samme som Pa, i og med, at J er det samme som 1·N*m

og når du dividerer 1 ·N*m med m^3, får du N/m^2, og Pa er N/m^2.

Skriv hvis du vil have mere hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2010 af ThatBoy (Slettet)

I Opgave B gør du altså følgende.

Du skal bruge denne formel

P= (ρ·k_B·T)/m

Du har densitetens værdi, du har Kb's værdi og du har Ts værdi. Det eneste du mangler at finde er m.

m findes ved at finde værdien for en unit. Ifølge min databog er værdien for en unit 1.6605*10^-27*kg, og denne værdi ganger du med 2,45, som skal ud i enheden kg.

Nu har du derfor alle formlens værdi, og derfor løser du P.


Svar #4
02. maj 2010 af krismalo (Slettet)

 yes, sådan, mit resultat er 5.97435766196·10^(-14) J/m^3. havde bare et problem med at se hvordan det kunne blive til Pa. tak for hjælpen :)

Angående opgave a, hvad har jeg gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2010 af ThatBoy (Slettet)

Godt, husk bare, at runde af til 4 decimaler, det er vigtigt.

I Opgave a har du lavet en lille fejl, som gør hele udslaget. Din volumeformel har du sagt, at radius er i anden. Den skal altså være i tredje. Tjek efter nu og se om den giver 1.11 · 1031 kg!


Svar #6
02. maj 2010 af krismalo (Slettet)

 Det gør det! Jeg kan godt se at jeg har skrevet forkert af fra formelsamlingen med rumfangsformelen...

Tak for hjælpen med det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

jeg sidder og fifler lidt med det samme

#3
"m findes ved at finde værdien for en unit. Ifølge min databog er værdien for en unit 1.6605*10^-27*kg, og denne værdi ganger du med 2,45, som skal ud i enheden kg."

Hvorfor skal man det? Skal man det ikke være massen af hele gasskyen? (som jeg så kan få ved densitet*volumen?


Skriv et svar til: Stjernedannelse. Beregn gasskyens masse og beregn trykket i gasskyen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.