Kemi

Hjælp, tak. Kemi = svært

04. maj 2010 af WIT (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 21
En cola befries for opløst carbondioxid ved kogning. Farven fjernes ved at hælde væsken gennem aktivt kulpulver. Herefter titreres 100 mL afgasset cola med 0,100 M natriumhydroxid. Titreringen udføres potentiometrisk (med pH-meter)
På titrerkurven aflæses første ækvivalenspunkt ved 5, 5 mL tilsat base.


a. Beregn den formelle koncentration af phorsphorsyre i colaen. Omregn koncentrationen til mg syre pr. liter cola.

b.Holder værdien sig inden for den tilladte maksimumsværdi i Fødevarestyrelsens positivliste for tilsætningsstoffer?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2010 af mathon

                                                 H3PO4 (aq)  +  OH- (aq)  →  H2PO4- (aq) +  H2O (l)
ækvivalente stofmængder i mol:     1                   1


                                                  n(H3PO4)  = n(NaOH)
                                                   Vs·cs      = Vb·cb

                                                            cs  =  (Vb/Vs)·cb

                                                            cs  =  (5/100)·(0,100 mol/L) = 5·10-3 mol/L = 5 mM

 beregning på 1 Liter:  
      m
= c·V·M = (5·10-3 mol/L)·(1 L)·(98,00 g/mol) = 0,49 g = 490 mg

      indholdet af phosphorsyre er 490 mg/L

                  
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2010 af Brateslav (Slettet)

Mathon er et matematiskgeni, jeg er forbløffet over hans hurtige og dybdegående feedback.


Skriv et svar til: Hjælp, tak. Kemi = svært

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.