Fysik

UI-graf og IU-graf (Ohms lov, karakteristik)

07. maj 2010 af richgirl (Slettet)

Hej

Jeg er i tvivl om, hvornår man bruger UI-graf og hvornår man bruger IU-graf.

Jeg ved, at når man har ohms lov:

U=R*I, så bliver U nødt til at være på Y-aksen og I være på x-aksen.

Jeg har en graf, hvor U er på x-aksen og I er på y-aksen. og en anden graf, hvor det er omvendt.

Jeg uploader selve grafen, så I kan se, hvad jeg mener.

håber nogen kan hjælpe

tak

Vedhæftet fil: eks_paa_x_spm_[2].pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2010 af mathon

afhængigt af
om focus
       er på
                  • resistans             U = R·I         U versus I        
                  • konduktans          I = G·U         I versus U       

................

    R·G = 1


Svar #2
07. maj 2010 af richgirl (Slettet)

øh... jeg har ikke haft det med konduktans... Hvad er det??
Hvis vi kigger det graf, jeg har uploadet, hvor vi har UI-grafen, hvad kan jeg fortælle om her??? Jeg troede åbenbart at vi have med en glødepære at gøre...


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2010 af mathon

begge udtrykker
                         ligefrem proportionalitet mellem U og I blot med reciprokke konstanter

dvs

                         udtrykker Ohm lov.

øverste diagram viser
                                 at glødepæren kun er en tilnærmet ohmsk modstand i spændingsintervallet [0 ;1[
                                 ved høj glødetrådstemperatur ændres denne sammenhæng.


Svar #4
07. maj 2010 af richgirl (Slettet)

Vil det sige, at selvom spændingsforskellen er på x-aksen og strømstyrken er på y-aksen, så udtrykker den stadigvæk ohmsk modstand?? Så I= 1/R *U   ???

Jeg har fået at vide, at ved glødepærer gælder det, jo større strømstyrke jo større modstand og grafen vil se ud som den første graf jeg har, men blot en IU-graf og ikke en UI-graf. Det er derfor jeg bliver forvirret!!! Her er det mere som jo større spænding, jo mindre modstand!?

Hvad med resten af intervallet??

Det er fordi jeg skal redegøre for disse to diagrammer, og vil meget gerne have forstået dem korrekt, før jeg kan udtale mig om dem.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2010 af mathon

...sammenhængen ændres i diametralt modsat retning ved superledning

                          ved ekstrem lav temperatur forefindes ekstremt lav til forsvindende resistans
                          dvs ultrakonduktans

...........

   konduktans = ledningsevne


Svar #6
07. maj 2010 af richgirl (Slettet)

ok... det giver ikke rigtig mening for mig... Jeg har ikke arbejdet med superledere eller konduktans... Jeg prøver lig at blive lidt klogere på det til at starte med... og en ting til, hvad er diametralt modsat retning???


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2010 af mathon

diametralt modsat retning = "stik modsat" retning


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2012 af Chris9192 (Slettet)

Jeg forstod godt hvad "richgirl" spørger om, - fordi jeg selv sidder og har samme spørgsmål. 

Læg mærke til - Et FYSIK B - forsøg her, sikkert også for "richgirl" . I min situation på supplering. - så det går det lidt hurtigt..

Og "mathon" . - det du fabler om er "diametralt modsat retning = "stik modsat" retning", Lave temperature forefindes... , "Ultrakonduktans" osv ....

Seriøst mester du sgu ikke til megen hjælp her ! , Der er INTET her du har nævnt som overhovedet har været brugbart ! ! , for hvordan man konstuere en skide simpel (I, U) - graf i Excel med 2-3 variabler, i en lorte-opgave på fysik B .

Og mathon... Temperature er IKKE en variable i dette FYSIK B - forsøg ....

- Det virker mere som om du bare sidder og vil ophøje dig eget selvværd ved at sidder og føle dig klog på Studieportalens LEKTIE - forum  ..... 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er da lidt malplaceret at fyre sådan en kommentar af 2 1/2 år efter at den ovenstående diskussion var aktiv og relevant. I øvrigt foreslår trådstarters eget dokument selv at komme ind på superledning.


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Du er helt blank/væk #8 Tal med respekt


Skriv et svar til: UI-graf og IU-graf (Ohms lov, karakteristik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.