Kemi

Beregning af et grundstofts elektronegativitet via Mullikens model??

08. maj 2010 af Mamle (Slettet)

Hey jeg kunne godt bruge information om hvordan man kan beregne et grundstoftselektronegativitet, altså jeg taler ikke om beregningen af elektronegativitetes forskel mellem to stoffer, men derimod en beregning som kan komme frem til elektronegativieten på et grundstofs som de er skrevet op i paulings skala.

Jeg ved der er en formel som hedder således (mullikens) X=(1.97*10-3)(Ei +Eea) +0,19 Jeg syntes bare ikke jeg kan få den til at virke når jeg putter værdier ind i den. Nogen som kan hjælpe? og er det overhovedet en korrekt formel at bruge? HVilket grundstof det er, er fuldstændig ligemeget.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2010 af Darwin (Slettet)

Mulliken-elektronegativitet siger, at elektronegativiten kan betragtes som gennemsnittet af første ioniseringsenergi og elektronaffiniteten, dvs.

χmulliken = 0.5(Ei + Eea)      (Ei og Eea i eV)

Så for fx fluor fås χF,mulliken = 0.5·(17.42 + 3.4) =  10.41 eV

Dette tal kan i sig selv ikke bruges til noget, men vi kan omregne denne værdi til "Pauling-skala". Da fås:

χF = 1.97·10-3(Ei + Eea) + 0.19 = 3.96          (Ei og Eea i kJ/mol)

...hvis ikke jeg har lavet nogle regnefejl. Vær påpasselig med enheder.


Skriv et svar til: Beregning af et grundstofts elektronegativitet via Mullikens model??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.