Kemi

pH beregning

12. maj 2010 af Doktor20 (Slettet)

Hej. Jeg skal løse følgende opgave:

- Et buffersystem indeholder 0,36 M NH4+ og 0.19 M NH3. pKa = 9.25.
Hvor mange mol NaOH skal tilsættes til 1 L af opløsningen for at hæve pH værdien til 9.25?

Jeg har regnet pH værdien ud ved at anvende formlen for en svag syre og får pH = 6.9 Herfra kan jeg dog ikke komme videre...

Håber der er nogle der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2010 af mathon

brug pufferligningen

                                  pH = 9,25 + log(0,19/0,36)


Svar #2
12. maj 2010 af Doktor20 (Slettet)

 Jamen så får jeg jo bare pH værdien af opløsningen og jeg skal beregne Hvor mange mol NaOH der skal tilsættes til 1 L af opløsningen for at hæve pH værdien til 9.25...


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2010 af mathon



efter tilsætning af NaOH                    NH4+   +  OH-  <--->   NH3   +    H2O
mol pr liter:                                        0,36-x        x            0,19+x                      0<x<0,36


                                9,25 = 9,25 + log((0,19+x)/(0,36-x))         

                                (0,19+x)/(0,36-x) = 1 og 0<x<0,36

                                 0,19+x = 0,36-x

                                 2x = 0,36 - 0,19 = 0,17

                                 x = 0,085

der skal tilsættes 0,085 mol NaOH pr liter for at hæve pH værdien til 9.25


Svar #4
12. maj 2010 af Doktor20 (Slettet)

Mange tak :D


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.