Matematik

Eksponentiel udvikling

13. maj 2010 af molema (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeej derude ..

er der nogen som vil hjælpe mig med det her:

Jeg skal redegøre for den eksponentielle udviling y=b*a^x, herunder

- betydningen af konstanterne a og b

- definitionsmængde, værdimængde og mnotoniforhld.

- beregning af a og b ud fra to givne punkter på grafen

- fordoblings- og halveringskonstant


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

b er skæringen med y-aksen fordi a^0 = 1  =>  f(0) = b

a afgøre, hvor hurtigt funktionen vokser.

Definitionsmængden fortæller, hvilke værdier x kan antage f.eks. i f(x) = 1/x må x ikke blive 0, så 0 er ikke med i definitionsmængden.

Værdimængde fortæller hvilke værdier y kan blive, f.eks. i dit tilfælde med exponential funktioner kan y jo ikke blive negativ.

Monotoni forhold fortæller i hvilke områder funktionen er faldene,voksende og konstant.

Hvis du skal beregne a og b skal du bare bruge 2 punkter, så hvis du sætter x og y-værdiene in i formlen for exponentialfunktionen, har du 2 ligninger med 2 ubekendte som du kan løse.
 

Halvering og fordoblings konstanterne fortæller jo bare hvor meget x skal ændre sig for funktionen henholdvis fordobles eller halveres.

Det er min erfaring at wikipedia er genial til lige hurtigt at få en ide om  de forskellige begreber.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2010 af mathon

                 f(x) = y = b·ax > 0      a ∈ R+ \ {1}     b ∈ R+

                 f '(x) = ln(a)·f(x)

                                 for
                                         • 0< a<1 er ln(a) < 0
                                         • a>1 er ln(a) > 0
                                         
                                 for
                                        • 0 < a < 1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende; X½ = ln(1/2)/ln(a)
                                        • a > 1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende; X2 = ln(2)/ln(a)


Svar #3
14. maj 2010 af molema (Slettet)

tusind takker venner..

en sidste ting , kan ikke huske hvad det her symbol betyder ≠?

F.eks. så står der i min matematik bog DM ]-uendelig;uendelig[ Hvis a≠1 er VM ]0;uendelig[ Hvis a=1 er VM={b} ??

hvad betyder dette?


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2010 af mathon

            

              "≠" betyder "ikke lig med" eller "forskellig fra"


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.