Biologi

Hjælp mig med at indsætte genotyper ?:(

14. maj 2010 af 91Sarah (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. JEG Kan bare ikk det med genotyper, er der ikke en der vil sætte genotyper og forklar mig det. Taak.

Vedhæftet fil: GENOTYPER.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2010 af klotte (Slettet)

Hvad er det du ikke kan finde ud af ?

Prøv at kalde hvid for aa  rød for AA og så er lyserød Aa : det er almindelig dominant nedarvning hvor man bare aksl ha EN A for at blive syg.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2010 af Line Larsen. (Slettet)

Jeg skal prøve :) .

Genetypen er et udtryk for, hvordan generne er sat sammen. Den angives som to bogstaver

Fænotypen vil sige, hvad gensammensætningen betyder for et individ. Fx om det bliver sort eller hvidt - eller sygt eller raskt :)

Prøv at se på stamtavlen. Hos F2 (generation to) kan du se, at 3 og 4 begge er syge. Men - deres ene barn bliver sygt, mens det andet barn bliver raskt! Det får mig til at tænke, at disse to må være heterozygote! Dvs at de har genotypen Ss begge to (Jeg har bare "fundet på" at bogstavet skal være S for "syg" - du kan kalde det lige hvad du vil). Det betyder sådan set bare, at forældrene har "et sygt gen, og et raskt gen" i deres genpulje  (pas dog på med at skrive det sådan, da jeg ikke heelt ved om man må argumentere på den måde :p )

Hvis du ikke helt forstår, kan jeg lige lave et krydsningsskema:

Mor/far                              S                             s

S

s

^Du kan læse det som om at mors genotype er nedad, og fars genotype er henad.

Nu udfyldes der

                                           S                                s

S                                       SS                               Ss

s                                       Ss                               ss

Du kan se, at sandsynligheden for, at forældrene vil få et rask barn (SS) er 1

Sandsynligheden for, at de vil få et sygt barn (Ss) er 2

Du kan se, sandsynligheden for at forældrene vil få et meget sygt barn (ss) er 1

Nu ved du så hvad de forskellige genotyper er. Så er det bare at sætte dem ind, og evt tjekke efter andre steder. Lav fx en krydsning hos forældrene? (I)

Håber du forstod :) .


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2010 af klotte (Slettet)

Perfekt undtagen fordelingen af sandsynlighed

Og så forklare du ikke om der er tale om dominant arv = at S dominerer elller afvigende/ ressisiv arv dvs. at man kun bliver syg hvis man har to små ss

store S dominerer - dvs der skal en store S til at sygdommen kommer til udtryk ? så er sandsynligheden tre ud af fire = 75 %

Eller er sygdommen afvigende således at der skal to SS til for at give sygdom er sandsynligheden en ud af fire devs 25 %

Sandsynlighed for SS er en fjerdedel = 25 %

sandsynlighed for Ss er to ud af fire = 50 %

sandsynlighed for ss er en ud af fire = 25 %


Skriv et svar til: Hjælp mig med at indsætte genotyper ?:(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.