Fysik

Forklaring af undvigelses hastighed samt raketligning

16. maj 2010 af 215 (Slettet)

forstår ikke i unvigelseses hastigheden:
forstå ikke hvorfår man man skal finde forskellen, og det sidste led i formlen

Forstår ikke raketligningen:
Hvorfor den ser ud som den gør `?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad er der galt med undvigelseshastigheden?

Mht. raketligningen, så er vi vist igang med at snakke om den i en anden tråd.


Svar #2
16. maj 2010 af 215 (Slettet)

 Jeg forstår ikke den anden del af formlen... jeg ved godt at den kommer af Emek, men jeg ved at Emek, beregnes via Epot + Ekin, men hvorfor er Epot forklaret  - G(M-m/R) , hvorfor er højden ikke angivet, hvorfor ser den således ud altså den del?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Højden ved jordens (eller planetens overflade) er R - antageligvis er det planetens radius.

Der er tale om gravitationel potentiel energi. Ikke den potentielle energi som i E_pot = mgh.


Svar #4
16. maj 2010 af 215 (Slettet)

 hmm.... Radius = højde? 
gravitationel potentiel energi... 


Svar #5
16. maj 2010 af 215 (Slettet)

 Men hvorfor siger man så at Ekin = 0 og Epot = 0 , og derfor er Emek = 0...
hvorfor skal man tage differensen 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#5: Man har frihed til at sætte nulpunktet for den potentielle energi, hvor man vil. I dette tilfælde vælger man at sætte den til nul i det uendeligt fjerne. Den potentielle energi ved overfladen på en planet er derfor:

E_pot_overflade = -G*m*M/r, hvor M er massen af planeten og m er massen af objektet du regner på. Den kinetiske energi er ved overfladen: E_kin_overflade =½mv^2.

Den mekaniske energi ved overfladen er summen af de to.

Uendeligt langt væk vil den potentielle energi være nul (pr. definition). Ønsker man at finde undvigelseshastigheden vil hastigheden i det uendeligt fjerne være nul. Man ønsker blot lige netop at komme væk. Derfor vil den mekaniske energi uendeligt langt væk være nul.

Da mekanisk energi er bevaret, vil den mekaniske energi ved overfladen være lig den mekaniske energi uendeligt langt væk. Herfra kan v isoleres og du har undvigelseshastigheden.


Svar #7
16. maj 2010 af 215 (Slettet)

 men hvorfor skal man tage differensen....


Svar #8
16. maj 2010 af 215 (Slettet)

 hvorfor blev gravitations formlen ligepludselig negativ ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#8: Sådan er den defineret. Det er den gravitationelle potentielle energi.


Svar #10
16. maj 2010 af 215 (Slettet)

..


Svar #11
17. maj 2010 af 215 (Slettet)

 ok har fundet ud af..


Skriv et svar til: Forklaring af undvigelses hastighed samt raketligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.