Matematik

Regneregel for forkortelse af brøker

22. maj 2010 af NickIranii (Slettet)

 Hej 

Jeg har lige siddet og forkortet en brøk: x^2+2x/4x+8 = x(x+2)/4(x+2) = x/4

Men så tænkte jeg på, hvilken regneregel man her anvender. Nogen bud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2010 af mette48 (Slettet)

x^2+2x/4x+8 =             tæller opløses i fartorer

x(x+2)/4(x+2) =           nævneren opløses i faktorer - 4 sættes udenfor parentes

x/4                                der forkortesved at dividere med x+2 i tæller og nævner

Der burdevel være taget forbehold x+2≠0 da man ikke må forkorte med 0


Svar #2
22. maj 2010 af NickIranii (Slettet)

 Det giver fin mening, men hvad mener du med "opløses"?

Og hvad er det nu, at "≠" betyder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2010 af AMelev

Husk nu lige parenteser - ellers er det ikke rigtigt. I kan ikke bare ophæve regningsarternes hierarki.

Tæller x2 +2x - du sætter x uden for parentes, så der står Tæller = x·(x+2)
Det er et produkt (·) og de to tal på hver side af · kaldes faktorer. Nu står tælleren som et produkt af faktorer - "det er opløst i faktorer" som #1 skrev.

På samme måde sættes 4 uden for parentes, og du har opløst nævneren i faktorer Nævner = 4·(x+2)

Nu kan du forkorte, da det jo betyder at dividere med samme tal i tæller og nævner, og (x+2) er faktor i både tæller og nævner.

≠ er et =, der er streget over, så det gælder ikke - altså x + 2 ≠ 0 betyder, at x+2 er ikke 0 (#1).
Du behøver ikke tage forbehold - den oprindelige brøk giver heller ikke mening, når x + 2 = 0, men det virker overbevisende, hvis du gør opmærksom på det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2010 af dnadan (Slettet)

Opløses i faktorer menes: Hvis der er en fælles faktor(her x), da kan denne sætte udenfor parentes, således at der fås et produkt af to faktorer(her x(x+2)).

≠ betyder IKKE lig med, fx. 0≠1


Svar #5
22. maj 2010 af NickIranii (Slettet)

 Super - tak for jeres input!  (:


Skriv et svar til: Regneregel for forkortelse af brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.