Fysik

Fysik Hjælp / Det skrå kast.

01. juni 2010 af poullykke (Slettet)

Jeg er i gang med en serie fysik opgaver, hvor resultaterne skal bruges for at kunne danne koordinater til Geocaching.

I alt har jeg nu løst 21 opgaver, men denne her, som er den sidste jeg mangler,  volder mig lidt problemer, jeg ved godt at det er noget med : Det skrå kast,  Så hvis der er en som har lidt tid til tilovers, til at se på denne opgave, og måske løse den, vil jeg blive meget glad, jeg behøver ikke nogen mellemregninger, kun de 3 første tal i resultatet,  eks, 1,23  - hvis resultatet er 1,12345 m/s.

Opgaven lyder :

En sørøver holder udkik i en udkikstønde på en lodret mast på et sørøverskib. Det er fuldstændigt vindstille, og skibet vugger ikke i søen. Af ikke helt uforklarlige årsager bliver sørøveren Al Coholpone pludselig utilpas og mærker, at han skal kaste op.

Kaptajnen Ugly Klociano, står placeret på dækket i en vandret afstand på 6 m fra masten, hvor Al Coholpone er placeret og ser at sørøverens mund peger i en for kaptajnen særdeles ufordelagtig retning.

Al’s mund er placeret 11 m over dækket. Klociano ved, at opkast fra sørøvere altid foregår skråt nedad med en vinkel på 10 grader med vandret plan. Klociano er selv 2 m høj, og han ønsker naturligvis ikke at få noget af opkastet ned i hovedet.

Vor snarrådige kaptajn, der vidste at luftmodstand mod opkast altid kan lades ude af beregningen, foretager derfor en lynhurtig beregning på stående træben, og råber derefter til Coholpone: ”Al, hvis du kaster op, må du ikke kaste ned med en opkastningsfart målt ved munden på v0 m/s”

Men spørgsmålet er nu, hvilken opkastningsfart v0 , at Klociano råbte til Al?

hilsen

Pou


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt formlerne for det skrå kast.

Du kan slå dem op på nettet - din eneste ubekendte skulle gerne være opkastningsfarten.


Svar #2
01. juni 2010 af poullykke (Slettet)

Hvis denne formel kan bruges, har jeg jo 2 ubekendte t ( tiden), og V0 ( starthastigheden )

den lodrette bevægelse, som er givet ved formlen , y = y0 + ( V0 * sin(¤)) * t - ½ * g * t^2 hvor y0 er begyndelseshøjden, og y er højden for der hvor opkastet rammer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Se:

 http://da.wikipedia.org/wiki/Kasteparabel

nederste formel.

Kommer frem ved elimination af tiden fra bevægelsesligningerne for det skrå kast.


Svar #4
01. juni 2010 af poullykke (Slettet)

Jeg kan ikke få resultatet til at give det rigtige svar, håber på at der er en som kan give, bare de 3 første cifre i resultatet..


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Da jeg ikke har nogen lommeregner ved hånden, kan jeg dog oplyse dig om alle de variable i stedet. Så kan du selv beregne det.

g = 9.82m/s^2

x = 6m

alpha = -10 grader - husk at regne i grader og ikke radianer.

y = -(11+2)m = -13m


Svar #6
01. juni 2010 af poullykke (Slettet)

Jeg får stadig ikke det rigtige resultat,

opgaven ligger her, hvor der også er en skitse af cachen :

www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx


Skriv et svar til: Fysik Hjælp / Det skrå kast.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.