Kemi

Kemiske beregninger - hjælp?!

06. juni 2010 af juliaolsen16 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej!

Så er det tiende klasses eksamen i morgen, og jeg er ved at finde de sidste ting. hvad består kemiske beregninger af? hvad kan man sige der? og lave af forsøg??

og hvad er støkiometri helt konkret?

håber nogle vil hjælpe, er virkelig lost i det her!

mange tak!

-Julia


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Kemiske beregninger består af forskellige ligninger, symboler osv. Herefter kan man komme med utallige ligninger for syre - base og termokemi o.lign. .

støkiometri er et fancy ord for mængdeberegning i et reaktionskema   

Hvad mener du med " og lave af forsøg" ?


Svar #2
06. juni 2010 af juliaolsen16 (Slettet)

jamen vi har et overemne der hedder "kemiske beregninger" hvor man så skal kunne lave nogle forsøg til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Hvad gik dit emne ud på?  - bare lidt info, så jeg kan hjælpe

Hvilke forsøg har i lavet til dette emne før eksamenstiden?


Svar #4
06. juni 2010 af juliaolsen16 (Slettet)

det er det jeg ikke aner noget om :-(

det eneste info vi har fået er at vi kan ske og trække "kemiske beregninger". vi har fået en halv dårlig undervisning, og i klassen var der meget støj. så ingen af os fik  noget ud af undervisningen.

derfor jeg søger hjælp herinde, hvad kan jeg snakke om og lave af forsøg?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Okay, men du må have en ide om der er blevet undervist i syre / base , bundfældningsreaktioner,  pH begrebet eller noget andet. 

Hvis du ikke ved noget om dit pensum angående overemnet  kemiske beregninger, så synes jeg, at du skal tale med din lærer, for det er bestemt ved lov, at der skal opgives et  pensum , som eleverne skal have kendskab til også for censors skyld. 

Hvis du ikke kan det, så kan jeg godt trække et par forsøg med beregninger ( nemme) op ad hatten !

  


Svar #6
06. juni 2010 af juliaolsen16 (Slettet)

min lærers kone døde i sidste uge. så han er slet ikke i stand til at hjælpe eller noget som helst? det ville være en kæmpe hjælp hvis du kunne det? for så har jeg styr på alt til i morgen (-:


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Jeg kender ikke så meget til10. klasses niveau, men I har vel adgang til de mest basale kemikalier( saltsyre, NaOH, sølvchlorid osv ) 

Eller skal det være uden brug af kemikalier og kun lidt vand og luft : ).

Kender du til symbolerne: 

m  ( masse)

n ( stofmængde)

M (molarmasse) 

V ( volumen)

T ( kelvin temperatur) 

og i den dur?   


Svar #8
06. juni 2010 af juliaolsen16 (Slettet)

ja nogenlunde? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

Great

Du må skrive, hvis du ønsker et andet udbud af forsøg , men jeg pejler mig ind på niveauet! - ok

1. forsøg Beregning af massefylde ( densitet)

ρ = m / V

 Du tager et objekt ( et massivt objekt ikke en bold med luft inden i ) ex. en træklods, som er nogenlunde ensartet inden i .

Du beregner volumet

derefter vejer du klodsen

densiteten (rho     græsk bogstav) finder du ved at gøre således

ρ = m  /  V     husk massen i g og volumet i cm^3 

2. forsøg Beregning af trykket i en gasflaske og hvordan tykket ændrer sig ex. hvis det brænder

3. forsøg Beregning af hvor mange vandmolekyler der er i en kop vand

4. forsøg Salinitet -  opløslighedsgraden i vand med saltet NaCl ( måske lidt for kompliceret for 10 .kl.

5 forsøg. hvis det ikke behøves at være et forsøg i den forstand kan du f.eks beregne, hvor meget ilt der bruges til at afbrænde noget. Dette er svært af gøre i et forsøg. 

6. forsøg fældningsreaktioner ( hvor meget bundfald dannes der når vi blabnder disse to væsker.

Jeg skal nok uddybe når / hvis du godkender mine forslag.


Svar #10
06. juni 2010 af juliaolsen16 (Slettet)

meget gode forslag :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2010 af Bankier (Slettet)

2. forsøg Beregning af trykket i en gasflaske og hvordan tykket ændrer sig ex. hvis det brænder

Du skal bruge ligningen p *V = n*R*T

p tryk i pascal

V volumen i L

n stofmongden mol

R gaskonstanten  0,0831 bar·L/(mol·T)

T absolutte temperatur    t + 273,15

Beregn først antal mol ved at vide de andre tal.

Du skal også vide en rumfang af flasken

HVis du vil vide hvad trykket er ved stuetemp 25 grader celcius

p =   (  n * R *T  )  /  V  =  


Skriv et svar til: Kemiske beregninger - hjælp?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.