Fysik

Spørgsmål til kvantefysik/lys!

09. juni 2010 af Niclas1199 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej. Jeg skal til fysik eksamen her om to dage og har læst om bla. Kvantefysik/Lys/Bølger

Jeg mener at jeg har forstået tingene, men har alligevel nogle spørgsmål til nogle tanker jeg har. 

Kan man sige at alt hvidt lys består af fotoner? 

Ifølge Bohrs atommodel vil et hydrogenatom der bliver ramt af et foton (altså bliver ramt af lys?) opnå en anslået tilstand, da elektronet vil modtage fotonets energi og elektronen vil "hoppe" en bane længere fra kernen (n=2). Atomet vil gerne tilbage til grundtilstanden og udskiller et foton fra kernen samtidig med at elektronen "hopper" tilbage til sin oprindelige bane (n=1). Hvad afhænger dette fotons energi af ? 

Hvis man betragter det foton der bliver "skudt" ud som en bølge, vil det have en bestemt bølgelængde som afhænger af hvad?. 

Og er det derfor man kan "se" ting? fordi når lyset rammer atomer f.eks. græs atomer, så vil de udskille nye fotoner med en bølgelængde der gør at vores øjne opfatter det som grønt?

Ved godt det er mange spørgsmål, men vil helst ikke rode for meget rundt i det til eksamen hvis jeg skulle trække dette emne :D 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2010 af peter lind

Alt lys består af fotoner ikke kun det hvide lys.

Fotonens energi er forskellen mellem energien af de 2 tilstande i brintatomet.

Bølgelængden er afhængig af energien. Der gælder E = h*f = h*c/λ hvor h er Plancks konstant, f er frekvensen , c er lyshastigheden og λ er bølgelængden.

Det med at "se" ting har du stort set opfattet rigtig. Det er dog her snarere molekyler end atomer, der er involveret når de drejer sig om græs.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. juni 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det kan bevises, at fotonteorien (af Einstein) og bølgeteorien (af Huygens) er identiske. Blot to forskellige måder at orklare det på. Og det hvide lys indeholder alle farver, det kan du se ved hjælp af et prisme. Det, man kan se, er den energi, der rammer øjets følsomme nethinde, der via synapser bliver omsat til elektriske signaler, som vi opfatter som lys. Så vidt jeg husker (det er meget længe siden jeg havde det), så afhænger energien af den anslåede kvantetilstand.Der er forskellige serier Balmer, Lymann o.s.v, der beskriver det. Hvis jeg tager fejl eller husker forkert, må nogen rette mig.


Svar #3
09. juni 2010 af Niclas1199 (Slettet)

 Okay, tusind tak for de hurtige svar :)! 

Jeg forstår ikke rigtig hvad balmer serien, lyman serien og paschen serien har med det at gøre, og hvad de egentlig er :/ forklaringerne i vores bog er virkelig utydelige. Er der nogen der har overskud til hurtigt at uddybe det :)? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. juni 2010 af peter lind

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Balmer_series og http://en.wikipedia.org/wiki/Lyman_series og http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_spectral_series


Skriv et svar til: Spørgsmål til kvantefysik/lys!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.