Fysik

Stiv objekts ligevægt og masse fjeder system

09. juni 2010 af mani4ever (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal op i fysik (mundtligt) og har et par emner, som jeg ikke kan forstå.

Jeg har kigget i bogen samt mine noter, men dette er ikke forklaret. 

Jeg skal snakke om ligningen for energi i en masse fjeder system

Kan I forklare mig hvad det går ud på? Masse fjeder system; er det en masse forbundet til en fjeder og der påvirkes en hiv/tryk på genstanden, hvilket medfører, at fjederen er stiv eller slap? 

Hvad skal jeg snakke om?

stiv legemes ligevægt - Menes der hér massemidtpunkt? Hvad kan jeg snakke om hér?

Jeg vil være så taknemmlig over for den mindste hjælp :-)


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Det var dog en besynderlig formulering, dit eksamensspørgsmål har.

Der må stå noget uddybende: "Der ønskes ..."

Kunne vi ikke se uddybningen også?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2010 af Woja (Slettet)

Et legemes ligevægt, tror det er noget med at finde koordinated for dets tyngdepunkt (centroiden)

Det kan så vidt jeg husker klares med et dobbelt-integrale(godt det ik' er mig). Der er også en anden metode til mere simple emner.

Fjederkraft. F = -k * x..  (k = fjederkonstant , x = afvigelse fra hvileposition)

Energi = kraft * vej. -> F * x -> -k*x*x. -> -k*x^2. :)

Det er hvad jeg lige kan huske omkring fjedre, ik meget, men håber du kan bruge det til lidt. held og lykke :)


Svar #3
10. juni 2010 af mani4ever (Slettet)

#1:

Det er simpelthen det jeg har fået opgivet. Så jeg skal tale om hele emnet (hvad det er, skrive beviset op, tegne det grafisk, osv) Desværre.

#2: Tak for din besvarelse, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke forstår så meget af det :( 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

I min bog er der ikke noget, der hedder "en masse fjeder system". Men jeg ved da, at den potentielle energi i en fjeder er Ef = ½kx2. Det er, fordi man integrerer Ftræk = kx. Husk den halve. Det kan være, det handler om et lod i en fjeder.

"stiv legemes ligevægt" må (som mani4ever siger) være noget med at udnytte, at et legeme opfører sig, som om hele massen var samlet i tyngdepunktet (massemidtpunktet), plus, at det samtidig kan rotere om massemidtpunktet. I visse tilfælde er det simpelt at finde tyngdepunktet for et legeme, f. eks. en plade skåret som en cirkel, en ligebenet trekant, et rektangel etc.

Taler vi DTU her? Der  må da stå noget om det i din fysikbog :-)


Svar #5
11. juni 2010 af mani4ever (Slettet)

Ja, det er DTU. Og deværre står der simpelthen ingenting i min bog. Jeg har kontaktet nogle af mine klassekammerater, og de er også på bar bund.  


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Jeg ved ikke andet, end at summen af mgh og ½kx2 er konstant, og når et lod svinger i en fjeder, bølger energien frem og tilbage mellem de to former.

Omdet andet spørgsmål kan jeg ikke sige mere, end der står i #4.

Jeg er jo kun en stakkels gymnasielærer (pensioneret) ;-|


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juni 2010 af goathunter (Slettet)

Du skal finde ud af om det der menes er en "ideel" fjeder med en masse m for enden eller om der rent faktisk spørges om hvad man skal gøre hvis man skal regne med at fjederen selv også har en masse man skal tage hensyn til. Jeg ved at man kan regne på det når fjederen også har masse, jeg lavede et eksperiment om dette i gymnasiet.


Skriv et svar til: Stiv objekts ligevægt og masse fjeder system

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.