Matematik

Potenssammenhæng. - hurtig hjælp?

21. juni 2010 af MariaClaudia (Slettet)

Hvad er fortolkningen af konstanterne a og b?

please hurtigt hjælp mig!


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. juni 2010 af peter lind

y=b*ax. b fortæller hvad y er når x er 0. a fortæller med hvilken faktor y vokser med når x øges med 1


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juni 2010 af Booklover (Slettet)

Hmmm ... er det ikk en eksponentiel udvikling du beskriver dér peter ??  ;) Nu gør du mig helt i tvivl!!!

En potensudvikling mener jeg bestemt defineres som y = b*xa. Her er b den værdi som y har når x er lig 1, og a beskriver så som altid om du har med en aftagende, voksende eller konstant potensudvikling at gøre ... er a<0 så er potensudviklingen aftagende, er a>0 så er potensudviklingen voksende og er a=0, så er potensudviklingen konstant.

Er b=1 så har du så en potensfunktion med forskriften f(x) = xa.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juni 2010 af peter lind

Du har ret. Jeg har sovet i det.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. juni 2010 af Booklover (Slettet)

Hensigtetn var jo god nok ;) !


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. juni 2010 af mathon

gøres
               den uafhængigt variable k gange større, bliver den afhængigt variable ka gange større

                                              f(k·x) = b·(k·x)a = b·ka·xa = ka·(b·xa) = ka·f(x)
eller
  
                                            f(k·x) / f(x) = ka

                                              y2/y1 = (x2/x1)a

                                              Fy = Fxa


 


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. juni 2010 af Booklover (Slettet)

Eller sagt på en anden måde ... når der sker en procentvis ændring i x så sker der også en en procentvis ændring i y ... og omvendt ;) Så hvis x f.eks. vokser med 17% så kan man undersøge hvor meget y vokser/aftager med procentvist ... eller hvis y vokser med 12% så kan du igen undersøge hvor meget x vokser/aftager med procentvist ...

Du kan her også bruge formlen (som alternativ til det marthon skrev ovenfor):

1 + r2 = (1 + r1)a

hvor r2 er den relative tilvækst i y og r1 er den relative tilvækst i x ... og a er så a fra forskriften for en potensudvikling. Ved at isolere heholdsvis r2 eller r1 i formlen, kan du altså bestemme den relative tilvækst for heholdsvis x eller y (hvis du altså kender en forskrift for en potensudvikling ...)


Skriv et svar til: Potenssammenhæng. - hurtig hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.