Matematik

Kapitalpension og renters renter

13. juli 2010 af serviette (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.

Jeg skal bruge en formel i forhold til kapitalpension:

Der sættes 6000 kr ind på en kapitalpension om året. Året efter får jeg penge tilbage fra skat fordi det kan trækkes fra i skat. Og når jeg så skal have pengene udbetalt skal jeg jo så betale skat at min kapitalpension. Egentlig er jeg ikke interesseret i at få disse penge tilbage i skat hvert år. Jeg er nu mere interesseret i, at når jeg når pensionsalderen om ca 20 år så er slutbeløbet på kontoen, efter skatten er betalt, svarende til at jeg har indbetalt de 6000 kr om året. Lad os sætte skatteprocenten til 40 %.

Jeg kender formlen Kn = K*(1+p)^n altså: Kn= 6000*(1+0,40)*20

Men det er jo kun det første år. Her tages ikke højde for at der de følgende år (i 20 år) også sættes 6000 ind.

Jeg kan jo så lave en ny udregning: 6000*(1+0,4)*19 osv.

Men der må være en mere simpel måde at udregne det på. Èn formel der tager højde for det hele.

Nogen der kan hjælpe mig?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juli 2010 af mathon

                 An/0,6 = (y·((1+r)n - 1)/r)/0,6 = (6000·(1,01520 - 1)/0,015)/0,6 ≈ 231237

med årssatsen 1,5% p.a.


Svar #2
13. juli 2010 af serviette (Slettet)

Tak for det, mathon.

Vil du uddybe hvad An, y og r og n er? Og hvordan regner jeg ud med arssatsen på 1,4 p.a.?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juli 2010 af mathon

   y er terminsydelsen
   An er annuitetsværdien efter indbetaling af n ydelser
   p er den årlige procentsats
   r er rentefoden; r = p/100
 


Svar #4
13. juli 2010 af serviette (Slettet)

Tak for det.

Med de 40 procent, må regnestykket se således ud???

(6000 *(1,014 i 20 - 1)/0,014)/0,6 = ca 228.973 (jeg kan ikke lige hæve 20)

Hvorfor dele med 0,6? Er det pga. de 6000 Kr ?

Ja, det er for længe siden jeg har siddet med de matematiske formler :-)

Tak for hjælpen :-)
 


Svar #5
13. juli 2010 af serviette (Slettet)

Nej, det er jo 40 %. Men det giver vist millioner. Det kan jo ikke passe.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juli 2010 af mathon

A20 udgør 60% af, hvad du ønskede, det skulle blive til, Bønsket
hvorfor

                     Bønsket = A20 / 0,60

som ikke bliver flere millioner,
hvis
du sætter parenteserne rigtigt


Skriv et svar til: Kapitalpension og renters renter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.