Debat

Kommende 1.g'er (STX)

31. juli 2010 af Sidus (Slettet)

Hej med jer derude,

Hvad skal man specielt lægge mærke til i 1.g og hvad skal man gøre for at blive god i klassen? og hvad kommer jeg til at støde ind på i 1.g? jeg fik at vide, at det bliver en repetition af 9. klasse?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. juli 2010 af Economist (Slettet)

Hej med dig,

Først og fremmest til lykke med at du har afsluttet de ni år i folkeskolen og med din snarlige start på tre år i gymnasiet. Du er på vej ind i den fase af dit liv, hvor du får det allersjovest. Så glæd dig!

Det er formodentlig første gang, siden du var 5-6 år gammel, at du på ny skal danne bekendtskab med så mange nye ansigter på én gang. Så er det endda på et helt nyt sted, der garanteret er større end det, du kommer fra, mens du nok vil opleve, at gymnasiet har en helt anden voksen ånd over sig. Alene af de grunde vil de første par dage nok vise sig at være lige så frustrerende, som de er spændende. Frygt dog ej, det hele går i orden af sig selv og så ender du endda nok op med at få nogle af de bedste venner i dit liv. Sådan var det i hvert fald for mig (og vistnok for de fleste andre). :-)

Du skal regne med at blive behandlet som en voksen, dvs der er ikke længere nogen, der holder dig i hånden. Lærerne er ligeglade med, om du kommer til undervisningen eller ej, de fører bare fravær og indberetter til administrationen, som tager affære, hvis du har for meget. Lærerne bekymrer sig ikke om, hvorvidt du laver dine lektier eller ej, for deres skyld kan du såmænd sidde bagerst i klassen og pille bussemænd, så længe du er stille og ikke øderlægger det for de andre. 

Friheden kan være svær at administrere for nogen - nem for andre.

Du får, såfremt du forstår at nyde og værdsætte friheden, de mest inspirerende lærere, du nogensinde har haft. De er universitetsuddannede, hvilket gør, at de har et udpræget kendskab til deres fag, ofte er overmåde engagerede og hellere end gerne svarer på spørgsmål (nogle gange lidt for fyldestgørende..) fra den entutiatiske elev.

Nu ved jeg jo ikke, hvad du er blevet undervist i i 9. klasse, men jeg tror - sandt at sige - ikke på, at du skal forvente en repetition. Langt fra. Det første halve år på gymnasiet (grundforløbet) er ikke noget særligt, men du bliver hørt godt og grundigt i dine grammatiske regler, de latinske fraser og din naturvidenskabelige viden. Du skal forvente langt større mængder af lektier, specielt i ugerne med AT, hvor det altid kræver lidt at læse de mange sider, der skal til, for at sætte sig ind i renæssancekunsten eller oplysningstidens tænkere. De skriftlige opgaver er mange, de er længere, og der bliver ført fravær for manglende aflevering, desuden er det jo vigtigt at huske på, at årskaraktererne også tæller med i dit endelige karaktergennemsnit, så det er vigtigt at tage sig sammen, hvis man har drømmen om at læse et eller andet prestigefyldt - efterhånden er det hele jo snart prestigefyldt, hvis man kigger på optagelsessnittene, som diskuteres vidt og bredt på siden for tiden.

I fritiden er der også meget at lave, gymnasier plejer at have masser af aktiviteter, som du kan deltage i, hvis du har lyst. Det gælder om at være ved godt mod, tage en af ens gode venner med og deltage - det giver nogle glimrende bekendtskaber og jo flere af disse jo bedre en tid får du på gymnasiet. 

Det er hårdt, men det er sjovt, du kommer til at udvikle dig enormt.

Held og lykke. :-)


Brugbart svar (2)

Svar #2
31. juli 2010 af anitakonge (Slettet)

Hejsa

Allerede fra 1.g er det godt at vænne sig til at være fremtrædende i klassen på det rent faglige plan. Gymnasielærere har rigtig mange forskellige elever, og du skal derfor markere dig i timerne for at nå de gode karakterer. I folkeskolen sørger underviserne for at alle bliver hørt, men på gymnasiet må du selv sørge for at komme til orde. Deltag aktivt og svar på alt hvad du kan selvom det til tider føles indlysende. I gymnasiet er det, i modsætning til folkeskolen, ok at være "stræberen" da det er her du afgør hvilke muligheder du vil have i fremtiden.

Jeg håber du bliver glad for det, gymnasiet var bestemt nogle af de bedste år i mit liv:) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. august 2010 af Moderatoren

"I folkeskolen sørger underviserne for at alle bliver hørt, men på gymnasiet må du selv sørge for at komme til orde."

- Dette kan dog sagtens være omvendt. Dette er måske Anitas erfaring. Jeg har dog oplevet en gymnasie lærer der spurgte folk uden hånd oppe. OG har selv undervist hvor jeg ikke har sørget for at alle blev hørt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. august 2010 af JJ-cool (Slettet)

Du har principåielt to måder at kome igennem dagen på i gymnasiet:
1: hvor du sidder uforberedt og ikke deltager. Og så er dagen meget lang og meget kedelig, og dit faglige udbytte minimalt
2: Forberedt, ivrigt interesseret og deltagende, skrive noter, stiller spørgsmål til det, man ikke forstår - lig med indflydelse og medansvar, spændende timer og de går hurtigt
 

HUSK det er ikke lærerens ansvar, at du lærer noget,han tilrettelægger blot rammerne,  ligesom det ikke er lærerens ansvar at sikre sig, at han ved,hvad du kan og ikke kan - det er dit arbejde at vise ham/hende

Hvis læreren er lidt usikker på dit faglige standpunkt, kan han lave prøver og eller foretage enkelte kontrolspørgsmål - dvs ofte uden du har markeret for at finde ud af, hvor meget du kan, og om du er forberedt. HUSK der kan nemt i grundforløbet sidde 33 elever, og det er helt umuligt for læreren at nå hele vejen rundt i hver time

 Der er ikke blot tale om repetition.
Tempoet er hurtigere - også meget hurtigere, så følg med
Ting bliver ikke gentaget så mange gange
Tag noter - spørg til de ting, du ikke forstår og bed om at få gentaget ting, du ikke lige kunne følge med til

Held og lykke


Svar #5
15. august 2010 af Sidus (Slettet)

Tak, fordi I gad at besvare mit spørgsmål.

Jeg er nu begyndt i 1.g og er virkelig glad for det! :-)


Skriv et svar til: Kommende 1.g'er (STX)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.