Kemi

Beregning af pH

09. august 2010 af botoft (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har en opgave som lyder, beregn pH i opløsningen, der er fremkommet ved at blande 25 mL 0,1 M HCl og 25 mL 0,1 M HNO3.

Hvordan regner jeg den ud??


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2010 af Bankier (Slettet)

Der er tale om to stærke syrer, det kan du se udfra pKs -  værdierne , som ligger under 0.

HCl  pKs ( 25 C ) = -7  

salpetersyre pKs ( 25C ) = -1,3

Da der er tale om stærke syrer bruges

pH = - log [ H3O+ ]

Du skal altså udregne oxonium koncentrationen først.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. august 2010 af mathon

hvilket hurtig er gjort - da begge syrer er monoprote og V og c er fælles - :

                         
mol-H3O+-bidrag                      fra HCl            fra HNO3      mol-H3O+ i alt                      fællesvolumen
                                                  V·c                   V·c               2·Vc                                         2V

hvoraf
                      [H3O+] = (2Vc)/(2V) = c
                                        
                      pH = - log ([H3O+]) = -log(0,1) = -log(10-1) = -(-1) = 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. august 2010 af JKaram (Slettet)

Du er så rar mathon.

Karam


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.