Matematik

lige store koefficienters metode

26. august 2010 af Yow! (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har to ligninger

- 20 = -2s + 5t
13 = 3s + t

herefter går jeg igang med at løse den:

-15 = 3s+8t          
13 = 3s+t   =>   -15-13 = (3s+8t) - (3s+t)   =>  -28 = 7t   =>   t = -28/ 7    <=>   t= -4

i følge facitlisten er t lig med -2  

hvad gør jeg forkert??


Svar #1
26. august 2010 af Yow! (Slettet)

hmmm jeg kan også se, at 3s'erne ikke går ud med hinanden....


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2010 af Economist (Slettet)

Ignorer lige den her. Jeg viser dig lige hvordan i et andet indlæg.


Svar #3
26. august 2010 af Yow! (Slettet)

den er jeg ikke helt med på???


Svar #4
26. august 2010 af Yow! (Slettet)

ok :=)


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. august 2010 af Economist (Slettet)

Du har to ligninger

-20=-2s+5t

13=3s+t

Forlæng nu den første ligning med en faktor 1,5, da får du ligningerne:

-30=-3s+7,5t

13=3s+t.

Nu lægger du så ligningerne til hinanden:

-3s+7,5t+3s+t=-30+13

og reducerer

8,5t=-17

t=-2


Svar #6
26. august 2010 af Yow! (Slettet)

jeg har lige et par spørgsmål...

- hvorfor lige faktor 1,5?
- grunden til at man kan lægge ligningerne sammen, er det fordi fortegnet for en af koefficienterne er negativt eller...???

skal lige forstå det... mange tak for din hjælp... 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. august 2010 af mette48 (Slettet)

Du har lavet en regnefejl da du gangede den 1. ligning med1,5

-20 = -2s + 5t                ganges med 3
13 = 3s + t                   ganges med 2

-60=-6s+15t

26=6s+2t

-34=17t

t=-2

13=3s+(-2)

13=3s-2

15=3s

s=5


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. august 2010 af Economist (Slettet)

Du skal bare opnå en situation, hvor faktoren foran en af dine variable er ens i begge ligninger - dog uafhængigt at fortegnet. Da det i dette tilfælde er 3s, vi vil opnå, og vi har -2s, må vi altså sige 1,5*(-2s)=-3s, så vi har 3s i begge ligninger. Der ganges dog selvfølgelig igennem i hele ligningen med en faktor 1,5, idet vi jo gerne må forlænge og forkorte ligninger. 

Bagefter vil du gerne have fjernet s som variabel, det kan du ikke gøre ved at trække ligningerne fra hinanden, når fortegnet er forskelligt, så du lægger dem bare til hinanden i stedet. Princippet er det samme.


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. august 2010 af Krabasken (Slettet)

For at 2s kan blive til 3s i den ene ligning. Først med ens kofficienter kan s gå ud, når du lægger sammen eller trækker fra


Skriv et svar til: lige store koefficienters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.