Matematik

Reducér udtrykket.

27. august 2010 af STXstudine (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle jer lektiehjælpere.

Jeg ville høre om der er nogen der kunne hjælpe mig med at reducére denne:

(p - 2q)^2 + 4pq - (p - q)(p + q)

har forsøgt et par gange selv, men der er en af regne-reglerne for kvadratsætninger, som min hjerne bare ikke kan forstå ;-) Håber nogen kan hjælpe :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2010 af Lesleyblood (Slettet)

Jeg kan prøve og forklare dig de to kvadratsætninger, men prøv og se om du ikke selv kan finde ud af resten.

De to kvadratsætninger lyder således:

Kvadratet på en toleddet størrelse er kvadratet på 1. led + eller - kvadratet på 2. led plus minus det dobbelte produkt.

F.eks.

(a-b)^2 ⇔ (a-b) (a-b) ⇔ a^2 + b^2 -2ab

*Havde der stået + i parrentesen, ville det blive plus det dobbelte produkt (altså +2ab).

To tals sum (eksempelvis (p + q)) gange de samme to tals differens (eksempelvis (p - q) ) er kvadratet på 1. led minus kvadratet på 2. led.

F.eks. 

(p - q)  (p + q) ⇔ p^2 +pq -pq - q^2 = p^2 - q^2

Du skal være velkommen til at komme med opklarende spørgsmål. Tror selv, at jeg stinker til at forklare. =)


Svar #2
27. august 2010 af STXstudine (Slettet)

okay den er jeg med på ;) hvad med (p - 2q)^2 .... Ved at fx. (x-y)^2 = x^2 + y^2 + 2xy.. Men jeg bliver meget i tvivl når der er dét der 2'tal foran q


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. august 2010 af Lesleyblood (Slettet)

Nej,

(x-y)^2 = x^2 + y^2 - 2xy

Havde der stået plus inde i parrentesen, havde din udregning været korrekt.

Men tilbage til emnet:

(1)     (p - 2q)^2 ⇔

Du kan som mellemregning sige:

(2)    (p - 2q)    (p-2q) (hvert led i ene parrentes gange hvert led i den anden parrentes) 

(3)    (p * p = p^2  , p *-2q = -2pq , -2q * p = -2pq  ,  -2q * -2q = -4q^2) ⇔ (her anvender du kvadratsætning 1)
 

(4)   (p^2 - 2pq - 2pq -4q^2) ⇔ (Her trækker du sammen)
 

p^2 -4q^2 - 4qp

Kommaerne ved (3) er sat for at det skal gøres mere overskueligt. Bare kom med flere spørgsmål, hvis det er. =)


Svar #4
27. august 2010 af STXstudine (Slettet)

mente også - i den dér første..

Okay, aaarh tak for hjælpen, så er den lavet :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2010 af Lesleyblood (Slettet)

Okay, fint nok. Selv tak. =)


Skriv et svar til: Reducér udtrykket.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.