Matematik

Lige store koefficienters metode

02. september 2010 af bullern (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem løsningen til ligningssystemet:

10x+5y=5

15x+50y=100

Hvordan kommer jeg videre? Uha, vil så gerne forstå det..  


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2010 af Isomorphician

Du kan fx gange den første ligning med 10 og trække den fra den anden ligning.

Du kan også gange den første ligning med 3 og den anden ligning med 2 og trække den ene fra den anden.

Du skal bare sørge for at enten x'erne eller y'erne har samme koefficient i begge ligninger.


Svar #2
02. september 2010 af bullern (Slettet)

Hvad er det jeg skal have fat i og gange - synes bare, at hvis jeg ganger, så bliver tallene bare større, og det løser jo ikke ligningen. 

Vores lærer har forklaret det på en (åbenbart) helt hen i vejret måde, så undskylder min uvidenhed :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2010 af Economist (Slettet)

Du skal have samme faktor stående foran enten dine x-er eller dine y-er i de to ligninger (uafhængigt af fortegnet).

Hvis du ganger den første ligning med 10, får du

100x+50y=50

og du bibeholder ligning 2, så du har

15x+50y=100.

Træk nu ligningerne fra hinanden

100x+50y-(15x+50y)=50-100

85x=-50

så er x=-50/85.

Nu burde det være muligt at beregne y.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2010 af mathon

I:  10x + 5y = 5                                            
II: 15x + 50y = 100                                            II divideres med med -10 og kaldes III

I:   10x + 5y = 5
III: -1,5x - 5y = -10                                             I og III adderes

     8,5x = -5                                                      divider med 8,5

     x = -(10/17)                                                 som indsat i I giver

    10(-(10/17)) + 5y = 5

     -(100/17) + 5y = 5                                        divider med 5

    -(20/17) + y = 1

     y = (37/17)
    


 


Svar #5
02. september 2010 af bullern (Slettet)

Okay, det hjalp! 

men: hvordan kommer du fra 8,5x=-5 til x=-(10/17) ved at gange med 8,5?? 

hvordan kommer du fra -(20/17)+y=1 til y = 37/17?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2010 af Krabasken (Slettet)

8,5 * x = -5   Hvis vi skal finde x må vi dividere med 8,5

x = -5 / 8,5    For at få pæne hele tal forlænger vi brøken med 2

x = -10 / 17

- - - - - - - - - - -

-20/17 + y = 1

y = 1 + 20/17 = 17/17 + 20/17 = 37/17


Skriv et svar til: Lige store koefficienters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.