Matematik

Størst mulige areal

08. september 2010 af 0204stina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej kære medmennesker :D

Jeg har en mat opgave jeg ikke kan komme videre med og håber nogen har tid og lyst til at hjælpe?

Opg) Beregn det størst mulige areal for en retvinklet trekant, hvis hypotenuse har længden 5.

Jeg er kommet frem til følgende ligning: Areal= a * kvdr(25 * a^2) / 2

Nu skal den så differentieres og x skal regnes ud. Men når jeg differentierer giver det 0. Hvad skal man så? :S

Tusind tak for din tid og hjælp!

Mvh Christina


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2010 af JKaram (Slettet)

Jeg vil gætte på at du diff'er med et CAS-værktøj og differentierer med hensyn til x (som du er vant til) og så skriver a i ligningen. Dette giver nemlig (af gode grunde) facit 0. Du skal huske at have de rigtige argumenter med, og da vil du finde :

Areal'(a) = 5 * |a|

Karam


Svar #2
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

Mange tak :)

Men hvilke argumenter er det jeg skal have med? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2010 af JKaram (Slettet)

a i stedet for x.

Altså med hensyn til hvilken størrelse du diff'er

Karam


Svar #4
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

SÅ virkede det :D

Men hvad betyder 5 * |a| så??

Er lidt forvirret xD


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Med længden 5, fås (når du bruger det polære koordinatsystem A(T) = ½*højde*grundlinie = ½*5*sin(v)*cos(v), der differentieret giver (5/2)*cos(v)2 - (5/2)*sin(v)2, og med det lig 0 fås v = π/4. Prøv at tegne det op. Radiusvektor er 5 enheder lang.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2010 af JKaram (Slettet)

Exactement. Erik Morsing a raison comme toujours.

Karam


Svar #7
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

Undskyld, forstår det simpelthen ikke :S når jeg sætter v = Pi /4 ind i cas programmet får jeg en lige linje der ligger på ca 0,8.. Kan ikke lige få noget til at passe ind.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Nu ved jeg ikke om du behøver det cas-program, du har bare at de to kateter (lad os kalde kateten for a) er lige store, og efter Pythagoras er så 2a2 = 25 <=> a = (½)*√5.


Svar #9
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

Så både a og b = 1.11803 ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Ja når kateterne er lige store, er arealet størst. Du skal ikke udregne (√5)/2. Det et udmærket resultat, i øvrigt hvor mange decimaler vil du have med i så fald? Nej lad det stå, som jeg skrev. En anden ting: Prøv at forestille dig trekanten skrumper (til den ene eller den anden side), samtidig med, at du fastholder hypotenusen på 5 enheder. Hvad sker der så med arealet. Fik du lavet tegningen? Det er yderst vigtigt med grafikken med mange opgaver. Det anskueliggør problemet, samtid med, at du får en langt større forståelse for, hvad der sker. Jeg er lidt træt af, at folk ofte ikke gider lave tegninger.


Svar #11
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

Så forstod jeg det endelig :)

Jeg bruger TI-interactive og er ved at finde ud af om den kan lave tegninger :)

Mange tak for hjælpen!


Svar #12
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

Når jeg tegner det er det jo i centimeter. Så passer 1,1 ikke med 5 så det bliver en retvinklet trekant ....

Hvordan hænger de tal så sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. september 2010 af kieslich (Slettet)

Der er en regnefejl i #8, derfor kan du ikke få det til at passe. Husk altid selv at regne opgaven.

En del af opgaven er også at vise, at det er med lige lange kateter at du får det største areal.

Kald den ene katete x. Den anden katete må så være √(52 -x2) ifølge Pythagoras.

Arealet er så A(x) = ½*x*√(52 -x2).

Differentier og sæt lig med 0. Resultatet skulle helst blive x = 5/√2.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#13, ja det er der


Svar #15
08. september 2010 af 0204stina (Slettet)

Men når jeg differentierer får jeg jo A = 5 * |a|

Det kan man ikke sætte lig med 0 :S

Ved ikke om der er noget galt med mit program?


Skriv et svar til: Størst mulige areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.