Fysik

Vægten af en flise

09. september 2010 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der en der vil tjekke denne opgave?
Jeg synes svaret giver for meget

Betonfliserne måler 50 cm · 50 cm · 5 cm

Hvor meget vejer én flise?

Lav densiteten ρ = 2,1g/cm3 om til kg/m3 :

ρ = 2,1g/cm3 = 2,1· 10-3kg/(10-2m)3 = 2,1·10-3-106/m3 = 2100kg/m3

V = 50·50·5 = 12500m3

m = ρ·V = 26250000kg


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2010 af mathon

én flises
                         volumen = (50 cm)2· (5 cm) = 12500 cm3 = 12,5 dm3

én flises
                         masse = (12,5 dm3)·(2,1 kg/dm3) = 26,25 kg          


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2010 af mathon

    V = (0,5 m)2·(0,05 m) = 0,0125m3

    m = (0,0125m3)·(2100 kg/m3) = 26,25 kg


Svar #3
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du havde selvfølgelig ret i din formodning, at  svaret gav for meget. Prøv at overveje det rimelige i et resultat, som det du fik i #0 : m = 26250000kg = 26250 ton . Er det rimeligt, at en haveflise, som en sund arbejdsmand sagtens kan løfte, vejer noget nær det samme som 20000 biler ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2010 af JKaram (Slettet)

Det er en stor have Torben- tænk på det.

Karam


Svar #6
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Jeg er lige nået til en til opgave jeg har lidt problemer med, men det er mest på grund af enhederne i den her.

Opgaven lyder:

Foden til en haveparasol skal helst være ung for at forhindre, at parasollen vælter i stærk blæst. Nogle parasolfødder er simpelthen betonklodser. Andre er beholder af plastic, som man giver tyngde ved at fylde dem med vand. En sådan plasticfod indeholder 2,5kg plastic.

a. Hvad vejer en parasolfod med 30 liter vand?
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2010 af JKaram (Slettet)

30 liter vand vejer ≈ 30 kg, så den samlede vægt bliver 32,5 kg.

Hvis du vil have enheder med, så skal du sige således:

Karam


Svar #8
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Okay tak, kunne bare ikke huske det med liter og kg


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2010 af JKaram (Slettet)

No worries.

Karam


Svar #10
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Hvad så hvis det er en parasolfod på 30l beton, uden plastik?

Er det så bare 30L • betons densitet?


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. september 2010 af JKaram (Slettet)

Ja.

Karam


Svar #12
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Jeg har endnu en opgave der lyder:

Antag, at solen bliver til en hvid dværg med en masse på 80% af Solens og en radius som Jordens, dvs. 6371 km.

a. Beregn den hvide dværgs rumfang.

Skal jeg ikke bare sige (4/3) • π • r3  ?

og så bliver den hvide dværgs rumfang det samme som jordens:

6371000m = 637100000cm = 6,371 · 108 cm

V= (4/3)· π · (6,371·108cm)3 = 1,083·1027cm3


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, rumfanget er korrekt. Du bør måske omregne til SI enheder (m3) .


Svar #14
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Jeg har spørgsmål til en sidste opgave:

a. Beregn en neutronstjernes densitet og sammenlign med vands densitet.

V=(4/3)· π · r3

V=(4/3)· π · 103 = 4,188790205·103km3

m=1,98 · 1030 kg

ρ = m/V = (1,98 · 1030 kg)/( 4,188790205·103km3)=4,72690181·1026

b. Hvor meget vejer en teskefuld af neutronstjernestoffet?

1 tsk. = 5 ml

SI-enheder = 5·10-6 m3

m=1,98 · 1030 kg

hvad så nu?


Svar #15
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

* SI-enheder = 5 • 10-6m3


Svar #16
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Her kommer den helt rigtige udgave af opgaven:

a. Beregn en neutronstjernes densitet og sammenlign med vands densitet.

V=(4/3)· π · r3

V=(4/3)· π · 103 = 4,188790205·103km3

m=1,98 · 1030 kg

ρ = m/V = (1,98 · 1030 kg)/( 4,188790205·103km3)=4,72690181·1026

En neutronstjernes densitet er altså meget større end vands densitet som er 1,00g/cm3

b. Hvor meget vejer en teskefuld af neutronstjernestoffet?

1 tsk. = 5 ml

SI-enheder = 5·10-6 m3

m=1,98 · 1030 kg


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14 - 16

Hvorfor bruger du r = 103 ? Hvor kommer det fra ?


Svar #18
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Jeg fik oplyst i en tidligere opgave at en typisk neutronstjerne har en masse som Solens og en radius på ca. 10km.


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du startede med en hvid dværg, og så springer du til en ny opgave igen med en neutronstjerne. Det er vigtigt at lave alle størrelser om til SI enheder (m, kg). Derefter er det bare at sætte tallene ind. I øvrigt har vi bevæget os ret langt væk fra trådens titel.


Svar #20
09. september 2010 af sweeti14 (Slettet)

Tak det skal jeg prøve.

Ja men det var bare fordi i er så søde til at svare herinde :)


Skriv et svar til: Vægten af en flise

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.