Matematik

Algrebra størst fælles divisor

13. september 2010 af Smail K (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, håber nogen kan hjælpe mig videre med en opgave, som jeg er gået i stå med, det omhandler algebra og størst fælles divisor.

vis at hvis gcd(a,N) > 1 så gælder at aN-1 (ikke kongruent) 1 (mod N)

jeg ved at hvis d = gcd (a,N) så hvis d går op i a og d går op i N så går det op i N-1.

her fra ved jeg ikke hvad jeg så skal, håber nogen kan hjælpe mig videre. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2010 af peter lind

aN-1 ≡ 1 mod N <=> aN-1 + k*N  = 1 for et eller andet k. Hvis d>1 gå op i både a og N går det op i venstre side, men ikke i højre side


Svar #2
13. september 2010 af Smail K (Slettet)

#1.

hvordan kan du konkludere følgende: aN-1≡ 1 mod N ⇔ aN-1+ k*N = 1 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. september 2010 af peter lind

Det er definitionen på modulus


Skriv et svar til: Algrebra størst fælles divisor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.