Kemi

pH beregning

18. september 2010 af Reddie3gWorker (Slettet)

Hvis jeg skal finde pH for en syre med pKs 4,75 og c(S)=0,01, er det så rimeligt at bruge pH= 1/2*(pkS-log(c(S))), eller skal jeg finde [H3O+], og hvordan gør jeg det?
Jeg kom i tvivl da 4<pks<10, og derfor er det en svag syre, som kan regnes som ovenstående, men når jeg gør det får jeg en pH på 3,8 som er en middelstærksyre og IKKE en svag syre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2010 af Bankier (Slettet)

Husk:

Pks og Ks antyder om en syre er stærk eller ej.

Stærk syre: stor Ks og lille pks.          pks = - log(Ks)       

pH fortæller noget om hvor sur eller basisk en opløsning er, men fortæller ikke noget om den enkelte syre.

Din syre er  ethansyre ( eddikesyre). da pks er over 4 er syren svag

Du skal bruge

pH = 0,5 * (pks - log (Cs))


Svar #2
18. september 2010 af Reddie3gWorker (Slettet)

Min syre er da nødvendigvis ikke ethansyre (?)!  Jeg har en OPLØSNING af en syre med c(S)=0,01M og pKs=4,75 (altså en svag syre i følge pks), men når jeg udregner pH får jeg at pH=3,8 hvilket betyder middelstærksyre (0<ph<4), så kan det regnes som svag syre?

hvad er det forresten pKw fortæller om, og er det noget jeg skal have med i beregningerne hvis jeg får oplyst at denne er pKw=14,05?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2010 af Bankier (Slettet)

Din syre er nødvendigvis ikke ethansyre, men stor sandsynligheden er stor.

Du kan ikke afgøre styrken af din syre ved at se på pH.

Eks

Hvis der kommes en mængde HCl i en bestemt mængde vand og pH'en bliver 5, så er HCl stadigvæk en stærksyre med pks = -7.

Du skal regne på din syre som en svag syre udfra pks = 4,75.

Pkw = pH + pOH.  (Det er vands ionprodukt). Her skal du se bort fra pkw.   


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2010 af mathon

       da pKs > 4, er syren svag
og
       du skal ganske rigtigt bruge

                                                          pH = 0,5·(pKs - log(cs)) = 0,5·(4,75 - log(10-2)) = 3,38

det er ikke pH - som varierer med fortyndingen -  der afgør syrestyrken, men pKs

          [H3O+] = 10-pH = 10-3,38 = 4,17·10-4 M

   
     


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.