Matematik

Bevis f(x) = 0 ingen løsning i ...

22. september 2010 af jansørensen (Slettet)

f(x) = (1/x) - (cos(x)/sin(x))

for alle x∈R med x≠nπ , n∈Z

Bevis, at ligningen f(x) = 0 ikke har nogen løsning i (0,π) og at den har præcist én løsning i (π,2π) .

Nogen der kan hjælpe med disse ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

sæt g(x)=1/x og h(x)=cot(x) og tegn det op og løs den grafisk, bemærk x≠0 og sin(x)≠0→x≠??


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. september 2010 af TorbenA (Slettet)

Jeg synes, den er lidt omfattende; men måske kan nogen finden en anden metode. x må ikke være n·π, n∈Z.

Hvis du begynder at finde en løsning til (1/x) - (cos(x)/sin(x)) = 0, kan du omskrive til

(1/x) = (cos(x)/sin(x))  og  x = tan(x)

Her må x ikke være π/2 eller 3π/2; men hvis vi indsætter, ser vi, at de ikke er løsning til den oprindelige ligning. Eventuelle løsninger skal altså søges i ligningen x = tan(x). Og nu bliver det lidt upræcist:

Tegn først graferne for y = x og y= tan(x), så du kan se, hvad der foregår.

I intervallet ]0;π/2[ er tan(x) > x, fordi y=tan(x) er "stejlere" end y=x, og begge grafer går gennem (0,0). Det kan ses på deres differentialkvotienter. Her er der så ingen løsninger. I intervallet ]π/2;π[ er tan(x) negativ og x positiv, så her er heller ingen løsninger.

I intervallet ]π;3π/2[ vil der være en løsning, fordi y=x∈]π;3π/2[, og tan(x) varierer fra 0 til ∝. I intervallet ]3π/2;2π[ er der ingen løsninger, fordi tan(x) er negativ.

Summa summarum: Der er ingen løsninger i ]0;π[ og én løsning i ]π;2π[.

(Pyh)


Skriv et svar til: Bevis f(x) = 0 ingen løsning i ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.