Fysik

en bil op ad en bakke

28. september 2010 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

en bil med massen 1200 kg kører op ad en bakke, som danner en vinkel på 8 grader med vandret.

på et tidspunkt, hvor bilens fart er 60 km/t, kobles motoren fra, og bilen løber farten af sig op ad bakken. Vi ser i det følgende bort fra luftmodstanden og gnidningskræfterne fra underlaget.

a) hvor stor er den kraft, der bremser bilen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv forslag?


Svar #2
28. september 2010 af rnadal (Slettet)

nej virkelig ikke ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2010 af kieslich (Slettet)

Det eneste vi ikke ser bort fra er tyngdekraften Ft. Lav en tegning og tegn tyngdekraften som en pil nedad fra bilen. den kraft skal nu deles i -normalkraften FN, som står vinkelret på vejbanen, og en kraft Fv som peger nedad langs vejbanen. 

For dem som har lavet tegningen er det nu klart at Fv = Ft*sin(8º)


Svar #4
29. september 2010 af rnadal (Slettet)

så får jeg Fv til at være 1,36

??


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2010 af kieslich (Slettet)

1,36N   husk enhederne


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 #5

Husk også at multiplicere med massen m = 1200kg .


Svar #7
30. september 2010 af rnadal (Slettet)

ok dvs. 0,00136 N bliver svaret ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2010 af kieslich (Slettet)

Fv = Ft*sin(8º) = m*g*sin(8º) = 1200kg*9.82m/s2*sin(8º) =  


Svar #9
30. september 2010 af rnadal (Slettet)

tak


Svar #10
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

hvor lang tid går der så inden farten er 0 m/s ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

af #8 kan du finde den bagudrettede acceleration a, og så benytte  v = a*t + v0      her er v0 starthastigheden (60km/h omregn til m/s) og v er sluthastigheden 0m/s


Svar #12
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

men jeg har da heller ikke tiden ??


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

det er den du skal finde. du ved alt andet.


Svar #14
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

okay men accelerationen er vel bare 9,82 m/s2 ??


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

nej accelerationen kommer fra kraften vi fandt i #8.    a = Fv/m


Svar #16
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

nååh ja undskykd .. du har jeg den , mange tak


Svar #17
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

jeg får tiden til at være 0

hvordan kan det passe ??


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#8

Fv = Ft*sin(8º) = m*g*sin(8º) = 1200kg*9.82m/s2*sin(8º) =  1640N

a = 1640/1200 = 1.36666 m/s2

da kraften trækker skråt nedad, skal der minus på   0 = -1.36666m/s2 *t + 60km/h (omregn det sidste til m/s)


Svar #19
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

nååh glemte lige minusset . tak


Svar #20
01. oktober 2010 af rnadal (Slettet)

jeg får altså stadig 0 ??


Skriv et svar til: en bil op ad en bakke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.