Matematik

1 første ordens differentialligning - hjælp :(

02. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har virkelig brug for hjælp til denne opgave, skal til prøve på mandag, og øver på nogen opgaver , men har støt på en opgave som jeg simpelthen ikke kan finde ud af :(

Hvad er den fuldstændige løsning til differentialligningen:

       y'+½*x^2*y=x^2

Håber virkelig der er nogen som vil hjælpe mig ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2010 af peter lind

Den generelle løsning til en differentialligning y' +g(x)y = h(x) er givet ved y = e-G(x)∫eG(x)*h(x)dx, hvor G(x) er en stamfunktion til g(x). Der er forventes nu nok at du bruger et CAS værktøj til at løse opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

y' +(1/2)x2y = x2 , hvoraf

y' +(y -2)x2/2 = 0 , eller

(y-2)' + (y-2)x2/2 = 0, eller

(y-2)' = -(y-2)x2/2 , dvs

(y-2)'/(y-2) = -x2/2 .

Ligningen er nu separeret og kan derfor let integreres (uden brug af CAS værktøj).


Svar #3
02. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

jeg kan ik se hvad du har gjort i andet og tredje trin og hvordan vil du integrere (y-2)'/(y-2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningen er separeret i de variable og kan umiddelbart integreres. Sætter vi u = y-2, har vi

∫(1/u) du = -∫x2/2 dx , så

ln(u) = ln(y-2) = -x3/6 + k , og dermed

y(x) -2 = C·e-(x^3)/6 , så

y(x) = 2 + C·e-(x^3)/6


Svar #5
02. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)
 


Svar #6
03. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

hmm, nu er jeg gået i stå med en opgave til  y'-(1/x)*y=2 ..jeg prøvede at gøre det ligesom din metode, men det fungerer ikke .. altså i bogen står der at vi ska bruge formlen y=e^(-F(x))(∫e^F(x)*g(x)dx+C).. vil du gerne prøve at vise mig det ved at benytte formlen ,


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2010 af peter lind

Det er samme metode som angivet i #1, blot med andre betegnelser.

Du skal

1. Find f(x) (i #1 g(x))

2. find F(x) (i #1 G(x)

prøv det først


Skriv et svar til: 1 første ordens differentialligning - hjælp :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.