Matematik

finde en tangentligning uden funktion?

07. oktober 2010 af mettyman (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der er en visuel graf foran mig. Der er ikke nogen funktion for den. Og opgaven lyder således:

Hvor er f'(x) = 0 ?
Hvad er tangentligningen i
x = 1 ?

Jeg har ikke fået nogen funktion? Hvordan i alverden vil man kunne lave den? lol


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Grafen har vandret tangent, hvor f'(x) = 0. Det skulle du kunne udpege, hvor det er tilfældet.

Hvis du kan aflæse funktionsværdien f(1) og tangenthældningen f'(1), er tangentens ligning i x = 1 jo

y = f'(1)·(x-1) + f(1)


Svar #2
07. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

ja, altså jeg har som svar på det første skrevet at f'(x) er lig med 0 i begge toppunkterne, altså i "lokalt max" og i "lokalt minimum". Gik ikke ud fra at de ville have jeg skulle aflæse i hvilket punkt (x,y) f'(x) er lig med 0, da det er ret svært at aflæse siden det er dårligt printet etc.

Jeg tror ikke det er meningen jeg skal aflæse noget som helst fra grafen, tror mere at det er en opgave der går ud på at kunne vise (uden tal) hvordan ligningen for tangenten ville have set ud hvis tangentligningen i x var 1.


Svar #3
07. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

hvordan aflæser jeg en funktionsværdi fra en visuel graf?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 -- Du bruger dit bedste øjemål. Hvis akserne er indtegnet med en enhedsindikator, hjælper det gevaldigt.


Svar #5
08. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

jeg ved bare ikke hvad det er jeg skal kigge efter, er ikke sikker på jeg helt ved hvad funktionsværdien er. :P tak for hjælpen btw, selvom det er så sent


Svar #6
08. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

her, http://img813.imageshack.us/img813/6820/wadawdwdawdwd.png


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan jo aflæse to punkter på tangenten :

(x,y) = (-3 ; 60) , og

(x,y) = (5 ; -130) .

Deraf aflæses tangentens hældning til a = -190/8 = -23,75 ,

og den går gennem begge de to punkter:

y = -23,75·(x+3) + 60


Svar #8
08. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

burde man ikke sætte "1" ind i den endelige ligning? siden at der spørges om hvad tangentligningen er i x=1 ?


Svar #9
08. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

vi har heller ikke haft om hvordan man aflæser en tangents hældning ud fra to punkter, så tvivler på at det er sådan den er ment at blive lavet xD


Svar #10
08. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

ignorer #8, indså lige hvor dumt sagt det var lol


Brugbart svar (2)

Svar #11
08. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Mon ikke du har hørt om formlen for hældningen a af en linie gennem de to punkter (x1 ; y1) og (x2 ; y2) :

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Det er en ret grundlæggende formel, som man bruger igen og igen, når man arbejder med rette linier og deres ligninger. Hvis man er nået til begrebet differentialkvotient, burde det også være klart.


Svar #12
08. oktober 2010 af mettyman (Slettet)

#11 jo ok, den bruger jeg generelt til at beregne konstanterne ud på i en lineær funktion, og siden en tangent er riiiimelig lineær, så burde den jo i teorien også virke! tænkte bare ikke lige over det ;p

tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2010 af mathon

...du bruger
                                  punkt-hældnings-formlen for en ret linje

                                         y - yo = a·(x-xo)
som på den
reducerede form
                                         y = a·(x-xo) + yo
eller
                                         y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)                er knyttet til funktionen f(x),
som er
"lokalstyrende"
for værdierne
                                         f '(xo) og f(xo)  på lokaliteten/stedet Po = (xo,f(xo))
 


                 


Skriv et svar til: finde en tangentligning uden funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.