Kemi

Bestemmelse af Mn i te

17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

Hej folks

Jeg har lavet et forsøg, hvor jeg har vha spektrofotometri fundet koncentrationen af permanganat i te. Jeg skal nu beregne massen af mangan-indholdet i te. Hvordan gør jeg. Jeg har følgende oplysninger:

Koncentrationen af permanganat er beregnet til 0,6192 mol/L

Jeg har også følgende reaktionsskema:

3 H2O (l) + 2 Mn2+ (aq) + 5 IO4- (aq) ? 2 MnO4- (aq) + 5 IO3- (aq) + 6H+ (aq)

Jeg har beregnet følgende indtil nu:

m(KIO4) = 1,001 g
M(KIO4) =  229,994 g/mol

n(KIO4) = 1.001g/229,994 g/mol = .00435 mol

Ser vi på reaktionsskemaet kan vi se, at IO4- og MnO4- reagerer i forholdet 5:2, derfor er stofmængden af MnO4- på
n(MnO4- )5/2 * 0,00435 = 0,1088 mol
 

Herfra kan jeg ikke rigtig komme videre. Jeg ved ikke, hvad jeg skal herefter

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

hvis du har 0.6192 mol permanganat i 1L, så har du også 0.6192 mol Mn i 1L.

massen  m = M*n  = 54.94g/mol*0.6192mol =


Svar #2
17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

Men ganger du jo molaemassen med stofmængden. 0,6192 er koncentrationen og ikke stofmængden. Skal man så ikke hellere bruge 0,1088 i stedet for 0,6192? Eller er det mig der er galt på den?

i følge din berengning er det så denne formel du bruger, hvor du går ud fra, at du i alt hr 1 L

m=M*c*V

Men Jeg havde en opløsning, som var 250mL. Skal jeg så ikke her gør følgende;

m= 54,94 g *0,6192 mol/L * 0,25 L


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Fuldstændigt rigtigt, I #1 er det massen i 1L jeg udregner. Dejligt at se elever der har styr på enhederne :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

i tilfælde af, at du sidder i et almen-kemi kursus vedlægger jeg en rapport, jeg har ikke den rettede (så se på den med forbehold for fejl), men det skulle gerne være nogenlunde samme udgangspunkt.

hvis dette ikke er den samme opgave, beklager jeg ulejligheden.

Vedhæftet fil:øvelse6.pdf

Svar #5
17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

#3 Jeg er ikke helt med på, hvad du mener. Er det forkert det jeg skrev i #2? Skal det være 1 L man går ud fra? Eller skal det være som jeg har forslået med de 250mL jeg har brugt?

m=M*c*V

Men Jeg havde en opløsning, som var 250mL. Skal jeg så ikke her gør følgende;

m= 54,94 g *0,6192 mol/L * 0,25 L

#4 tak for din rapport, men vi fik lavet vores forsøg på en lidt anden måde end din, desværre.

Jeg uploader lig min rapport, det jeg har lavet indtil nu, så kan det være det giver lidt mere mening.

(Kig i efterbehandlingen)


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2010 af mathon

         n(MnO4- ) = (2/5) · (0,00435 mol) = 0,00174 mol som
         ækvivalerer 0,00174 mol Mn

         m(Mn) = n·M = (0,00174 mol) · (54,938 g/mol) = 0,0956 g = 95,6 mg
       

        


Svar #7
17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

#6

Er du helt sikker?. For dette vil så være indholdet af Mn i 0,5 g te. Kan det virkelig passe at der i alt kan være 188 mg Mn / g te? For mig lyder det lidt usandsynligt.


Svar #8
17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

Please

Nu har jeg to løsninger og ved ikke rigtig, hvad der er den rigtige Mathon skriver en ting og Kieslich skriver noget andet. Hvad er det rigtige?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

Mathon har ret i sin udregning mht. stofmængden af permanganat. Der går 2 Mn per IO, så forholdet må være 2/5, ikke 5/2.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Jeg er gået ud fra oplysningen: "Koncentrationen af permanganat er beregnet til 0,6192 mol/L".  Hvis dette er sandt er der jo ingen grund til at indblande en reaktionsligning i udregningerne. Og som giver en anden koncentration. Prøv at præcisere hvad du helt sikkert ved, så er det nemmere at finde grunden til uoverensstemmelserne.


Svar #11
17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

hehe... Ok min fejl :) Men jeg har uploadet min rapport, hvor de oplysninger jeg har står i.


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. maj 2011 af brenderlove (Slettet)

Slettet

Skriv et svar til: Bestemmelse af Mn i te

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.