Matematik

Ligning = 4x-3=x/3(brøkdel)-25

24. oktober 2010 af mlouiseat (Slettet)

hej :)
jeg har en ligning her som jeg ikke kan få løst, håber nogle vil være så venlige at hjælpe ;)
knus louise♥
 

Ligningen hedder: 4x-3=x/3-25... (x/3 er en brøk)
jeg har prøvet således men kan ikke få den løst..
4x-3=x/3-25
4x-3+3=x/3-25+3
4x=x/3-21
også kan jeg ikke resten... og er det ellers rigtig der jeg har gjort indtil videre,
og tak på forhånd (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2010 af peter lind

Ja det er det. Træk x/3 over på venstre side. Hvis divisionen med 3 generer dig, skal du blot gange ligningen med 3. Så forsvinder den.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2010 af ramme2 (Slettet)

skal der stå 3-25 under brøkstregen eller blot 3.


Svar #3
24. oktober 2010 af mlouiseat (Slettet)

kun 3 fordi x/3 er jo en brøk (:
men peter lind jeg forstår det stadig ikke helt korrekt med hvordan jeg skal få den der over og hvad skal jeg gange med?? :s


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Trækkes x/3 over på den anden side fås

4x -x/3 = (4 -(1/3))·x = ((12-1)/3)·x = (11/3)·x = -21 , så x = -21·(3/11)

Man kunne også starte med at gange ligningen med fællesnævneren for de brøker, der forekommer i ligningen, her med 3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2010 af peter lind

Du klarer dig jo udmærket med at flytte tal over på den anden side. Her er det blot x/3. Man kan også sige at du skal fratrække x/3 på begge sider af lighedstegnet.

Du behøver ikke at gange med noget som helst. Jeg har bare på fornemmelsen at det generer dig at der står en brøk. Hvis det er tilfælde skal du blot gange ligningen med 3. Så forsvinder brøken.


Svar #6
24. oktober 2010 af mlouiseat (Slettet)

aha på den måde, nu tror jeg jeg har forstået, er vi så ikke enige om at X = 7? (:


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, overhovedet ikke. Se #4 . Men i #0 skal det være

4x = x/3 -22, hvorfor man får (se #4)

(11/3)·x = -22, og dermed x = -22·(3/11) = -6 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2010 af Tyrael (Slettet)

#6

Det er desværre ikke tilfældet.

Jeg vil foreslå dig at gøre, som Peter Lind allerede har foreslået - at gange med 3, således brøken forsvinder.
 


Svar #9
24. oktober 2010 af mlouiseat (Slettet)

#6 jamen jeg forstår ikke hvad der står i #4, det må jeg undskylde ..


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så tag den oprindelige ligning

4x -3 = x/3 -25      og gang den med 3:

12x -9 = x -75, hvoraf

11x = -66 . Kan du løse den nu?


Svar #11
24. oktober 2010 af mlouiseat (Slettet)

#10

nu forstår jeg det meget bedre og mange tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Ligning = 4x-3=x/3(brøkdel)-25

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.