Fysik
kulstof 14 metoden:
12. april 2005 af
Liv2004 (Slettet)
Hej! jeg er igang med at lave en opgave og er gået i stå midt i det hele:
opgaven lyder sådan:
a) beregn antalet af 14_6C-atomer i 1g kulstof fra levende væv.
b) beregn henfaldskonstanten for beta minus henfaldet af 14_6C.
c) beregn det samlede antal henfald på 1 døgn af 14_6C-kerner fra 1 g kulstof fra levende væv.
d) en prøve på 1g kulstof af biologisk materiale fra udgravningen af en boplads benyttes til at tidsbestemme bopladsen. det samlede antal henfald på 1 døgn af kulstoffet fra prøven er 18 400.
beregn prøvens alder.
løsning)
a)
0,001kg/12,01u*1,660*10^-27kg = 5,0159*10^22
b)
k = ln(2) / 1,808*10^11 s = 3,834*10^-12 s^-1
så kan jeg ikke helt finde ud af hvad jeg kskal gøre i c og d
er der nogen som kan hjælpe mig med det.?
opgaven lyder sådan:
a) beregn antalet af 14_6C-atomer i 1g kulstof fra levende væv.
b) beregn henfaldskonstanten for beta minus henfaldet af 14_6C.
c) beregn det samlede antal henfald på 1 døgn af 14_6C-kerner fra 1 g kulstof fra levende væv.
d) en prøve på 1g kulstof af biologisk materiale fra udgravningen af en boplads benyttes til at tidsbestemme bopladsen. det samlede antal henfald på 1 døgn af kulstoffet fra prøven er 18 400.
beregn prøvens alder.
løsning)
a)
0,001kg/12,01u*1,660*10^-27kg = 5,0159*10^22
b)
k = ln(2) / 1,808*10^11 s = 3,834*10^-12 s^-1
så kan jeg ikke helt finde ud af hvad jeg kskal gøre i c og d
er der nogen som kan hjælpe mig med det.?
Svar #1
12. april 2005 af Epsilon (Slettet)
Liv,
a)
Ikke enig. Af naturligt forekommende kulstof udgør isotopen C-14 kun en meget ringe brøkdel. 1g kulstof indeholder derfor langt mindre end 1g C-14. Står der intet derom i opgaveteksten?
b) Korrekt.
c)
Under a) beregner du No (antal C-14-kerner til tiden t = 0). Det tilbageværende antal C-14-kerner N til tiden t er ifølge henfaldsloven
N(t) = No*exp(-k*t)
Antal henfaldne kerner i løbet af 1 døgn kan da let beregnes.
d)
Vink: halveringstiden T½ = 5730 år er langt større end det ene døgn, inden for hvilket der henfalder 18400 C-14-kerner. Man kan derfor uden fejl af betydning regne med konstant aktivitet i det pågældende døgn.
Prøvens alder kan så beregnes ved at sammenholde aktiviteten fra C-14 i prøven fra udgravningen, med aktiviteten fra 1g kulstof i levende biologisk væv. Det er netop således, at C-14-datering foregår i praksis.
//Singularity
a)
Ikke enig. Af naturligt forekommende kulstof udgør isotopen C-14 kun en meget ringe brøkdel. 1g kulstof indeholder derfor langt mindre end 1g C-14. Står der intet derom i opgaveteksten?
b) Korrekt.
c)
Under a) beregner du No (antal C-14-kerner til tiden t = 0). Det tilbageværende antal C-14-kerner N til tiden t er ifølge henfaldsloven
N(t) = No*exp(-k*t)
Antal henfaldne kerner i løbet af 1 døgn kan da let beregnes.
d)
Vink: halveringstiden T½ = 5730 år er langt større end det ene døgn, inden for hvilket der henfalder 18400 C-14-kerner. Man kan derfor uden fejl af betydning regne med konstant aktivitet i det pågældende døgn.
Prøvens alder kan så beregnes ved at sammenholde aktiviteten fra C-14 i prøven fra udgravningen, med aktiviteten fra 1g kulstof i levende biologisk væv. Det er netop således, at C-14-datering foregår i praksis.
//Singularity
Svar #2
07. februar 2012 af yo_wassap_guys (Slettet)
dårligt svar i C'eren ..
Fatter ingenting?
Kan du evt. sætte tal på beregningen?
Skriv et svar til: kulstof 14 metoden:
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
