Fysik

Areal under en graf

27. oktober 2010 af Janne1234 (Slettet)

Hej.

Jeg er igang med en fysikopgave, som handler om baseball. Jeg har lidt problemer med b'eren. Opgaven lyder:

En bold bevæger sig i vandret retning med farten 25 m/s. Boldens masse er 0,145 kg.

a) beregn boldens impuls. - denne har har jeg fået til at være 3,62 kg*m/s

Bolden bliver ramt af et bat, sådan at bolden efter stødet bevæger sig i den stik modsatte retning.

Jeg har en graf der viser størrelsen F af kraften fra battet på bolden, som funktion af tiden t under stødet.

b) BESTEM EN VÆRDI FOR BOLDENS FART EFTER STØDET.

Det var altså b'eren, jeg har problemer med. Har ikke nogle funktion til at kunne integrere med, så er nødt til at tælle tern. Men hvad gør jeg, når jeg har talt dem?

Mvh. Janni


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2010 af peter lind

Det du dermed har fundet er ∫F*dt = ∫m*a*dt = m∫adt. ∫adt er ændringen af boldens hastighed.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. oktober 2010 af goathunter (Slettet)

Arealet under grafen, hvis det er en graf med F som funktion af t, er ændringen i impulsen Δp


Svar #3
28. oktober 2010 af Janne1234 (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt, skal vidst have det ind med ske..

Altså, jeg har talt til, at der er 50 tern. Hen af x-aksen svarer et tern til 2 ms, og op af y-aksen svarer et tern til 0,1 kN.

Hvordan kan jeg komme frem til, hvad boldens fart er efter stødet vha af det?


Brugbart svar (3)

Svar #4
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

som #1 og #2 skrev er Δp = arealet under grafen = 50*2ms*0,1kN = 10 Ms = 10 kgm/s.

impulsen efter pefter = pfør - Δp,    minus fordi den er rettet modsat bevægelsesretningen. nu er det bare at udregne pefter og ud fra den finde hastigheden.


Svar #5
28. oktober 2010 af Janne1234 (Slettet)

jeg prøver. tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2014 af motherearth (Slettet)

#4 

Hvordan kan du vide at tilvæksten af bevægelsesmængden: ΔP er negativ? Er det ikke bevægelsesmængden EFTER stødet der er modsatrettet, altså Pefter!
Burde ligningen ikke være ΔP = Pfør + Pefter ⇔ Pefter = ΔP - Pfør

Jeg er forvirret :-(


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2014 af kieslich (Slettet)

der må gælde ΔP = Pefter - Pfør    =>  Pefter = Pfør + ΔP

Men i opgaven har vi udregnet den numeriske værdi af ΔP (og kaldt den ΔP), derfor '-' tegnet


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. september 2014 af motherearth (Slettet)

Ligningen kan jeg godt se er en fejl fra min side, men jeg kan stadig ikke se hvordan ΔP er negativ, især da dette heler ikke indgår i ligningen. 
Du siger i b) regner vi den numeriske værdi af ΔP MEN den er negativ. Den numeriske værdi er > 0 eller lig 0, så hvordan hænger dette sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2014 af kieslich (Slettet)

Impulsændringen går modsat den oprindelige bevægelsesretning og må derfor være negativ


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. september 2014 af motherearth (Slettet)

Så jeg antager, at dette må være korrekt?

Δp = 50 * 2 ms* 0.1*103 N = 10 kg*m/s
pefter = Pfør-Δp
pefter = 3.625-10 = −6.375
Vi bruger den numeriske værdi af pefter
pefter = m*v
6.375= 0.145*v
v = ((6.375)/(0.145)) ? 43.9655172414 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. september 2014 af kieslich (Slettet)

ja, men du skal have '-' på 6,375kgm/s, så v bliver -43,98 m/s fordi den nu bevæger sig i modsat retning af begyndelseshastigheden.


Skriv et svar til: Areal under en graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.