Fysik

Hurtig hjælp til fysik

28. oktober 2010 af Benjamin O (Slettet)

Hej. Er der nogen der kan hjælpe mig med denne her opgave. på forhånd tak :)

En container med massen 4,5 t trækkes med konstant fart hen ad en vandret vej. Trææraften danner en vinkel på 20 grader med vejen. Gnidningskoefficienten mellem container og vej er 0,20. Container er påvirket af tyngdekraften F(tyngde) gnidningskraften F(my), normalkraften F(n) fra vejen og trækkraften F(træk).

Beregn størrelsen af hver af de 4 kræfter.

Nogen der kan hjælpe? :s


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

de første tre kræfter kan du godt selv udregne. skriv lige størrelserne så vi kan se dem


Svar #2
28. oktober 2010 af Benjamin O (Slettet)

Der står bare ikke mere end det i opgaven ? :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2010 af peter lind

Når containeren bevæger sig med konstant hastighed er den resulterende kraft 0.  Projekter de forskellige kræfter ned på henholdsvis vandret og lodret. Da kræfterne som nævnt skal blive 0 giver det dig 2 ligninger. Desuden har du formler for tyngdekraften og gnidningskraften.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2010 af JJ_The_King (Slettet)

Okay. Her er nogle hints.

Container påvirkes af tyngdekraften (Ft). Denne kan du finde via Ft=mg. Prøv at kigge på denne tegning,

http://en.allexperts.com/q/Physics-1358/2008/11/Help-inclined-planes.htm

Her er tyngdekraften delt op i en komposant ortogonal og parallel med planet. Disse kan du beregne via nogle trekantsrelationer (cos og sin)

Hvis container bliver trukket med en konstant kraft så gælder det ifølge Newtons første lov at den resulterende kraft (R) er nul. Derfor gælder det at den ortogonale komposant må være ligeså stor og modsatrettede som normalkraften fra underlaget.

Da container er i bevægelse så gælder det at Fgnid=μn, hvor μ er gnidningskoefficienten. Nu mangler kun trækkraften. Da R=0. Så må det gælde at summen af gnidningskraften tyngdekraften vandrette komposant og trækkraften er nul. Husk at overveje hvordan de er orienteret i forhold til hinanden når du sætter deres fortegn. Via denne metode kan du finde alle fire kræfter.

Håber at det hjalp (:


Skriv et svar til: Hurtig hjælp til fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.