Kemi

Beregning af pH

29. oktober 2010 af kalleboy (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej alle

er der nogen der kan fortælle mig hvordan man finder pH i f.eks. 0,026 M HNO3.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2010 af mathon

hvilken [H3O+]-koncentration er der i 0,026 M HNO3, som er en middelstærk syre ?

                              HNO3 (aq)  +  H2(l)   <--->   NO3- (aq)  +  H3O+(aq)

når pKs = -1,32


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2010 af mathon

                                    Define c = 0,026
                                    Define k = 10^1,32

                  

                            pH = -log[(-k+√(k^2+4*k*c)) / 2]
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2010 af Pid (Slettet)

Da salpetersyre er en stærk syre, kan du finde pH ved bare at sige at [H3O+] koncentrationen er lig med koncentrationen af syren dvs. pH = -log(0.026) = 2.59


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2010 af Pid (Slettet)

Rettelse:

-log(0.026) = 1.59


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2010 af mathon

#2
suppleret foranlediget af #3:

                                    Define c = 0,026
                                    Define k = 10^1,32

                  

                            pH = -log[(-k+√(k^2+4*k*c)) / 2] = 1,58557

beregnet som stærk syre

                            pH = -log(0,026) = 1,58503

der optræder således ikke nogen mærkbar  forskel ved beregning af pH med kun 2 decimaler

selv om HNO3 egentlig er en middelstærk syre pKs = -1,32

                      stærke syrer              middelstærke syrer
                        pKs< -1,7                           -1,7<pKs<4


 


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.