Fysik

Opvarmning, vand, energi

03. november 2010 af SAGU (Slettet) - Niveau: B-niveau

For at kunne lave en kande kaffe til en familie, skal man opvarme 0,8 L vand fra 12 grader C til 100 grader C.

a) Hvor meget energi kræver det?

Kaffemaskinens effekt er 1850 W.

b) Hvor lang tid tager det at opvarme vandet til 100 grader C


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af mathon

kender du vands specifikke varmekapacitet?


Svar #2
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

nej?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2010 af mathon

den udtrykker
                            hvor meget energi, der medgår til at opvarme 1 kg vand 1 grad

                                   c = 4,186 kJ/(kg·K)     som du kan finde i en fysikDATAbog

0,8 L vand har massen m = 0,8 kg og skal opvarmes (100-12) grader


Svar #4
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

kg?, hvor ved du fra den udtrykker det


Svar #5
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

4,186 er hvad?


Svar #6
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

kg gange K som du har skrevet i parentes. Kg er så 0,8 gange hvad? -hvad er K?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. november 2010 af mathon

a)

at opvarme 1 kg vand 1 grad kræver 4,186 kJ
at opvarme 0,8 kg vand 1 grad kræver 0,8·(4,186 kJ) = 3,3488 kJ
at opvarme 0,8 kg vand 88 grader kræver 88·(3,3488 kJ) ) = 294,694 kJ

hvilket din fysiklærer skriver

                                                E   =  m        ·            c            ·          ΔT
                                                E = (0,8 kg) · (4,186 kJ/(kg·K)) · ((100-12 K) = 294,694 kJ

 
 

               


Svar #8
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

tak, hvad så med spørgsmål b)


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2010 af mathon

b)                                                                    

 Kaffemaskinens effekt er 1,850 kJ/s

                                                        el-energi        =        indre energi i vandet


Svar #10
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2010 af mathon

Kaffemaskinen leverer 1,850 kJ pr sekund

hvor længe er den så om at levere 294,694 kJ ?


Svar #12
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

1,850 gange 294,694 eller hvad?

1850 W er det, det samme som 1,850 kJ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. november 2010 af mathon

   W = J/s

   kW = kJ/s


Svar #14
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

ja så må det jo være J/s istedet for kJ/s som du har skrevet

Hvordan regner du den så?


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. november 2010 af mathon

b)                                                                    

 Kaffemaskinens effekt er 1,850 kJ/s

                                                        el-energi              =          indre energi i vandet

                                                    (1,850 kJ/s) · t        =                294,694 kJ

isoler t


Svar #16
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

jamen hvordan vil du lave en udregning på opgave b)


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. november 2010 af mathon

...spørgsmålet er nu, hvordan du vil lave den
    ud fra de givne oplysninger...

                                                            


Svar #18
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

1,850 gange 294,694 ????


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. november 2010 af mathon

b)                                                                    

 Kaffemaskinens effekt er 1,850 kJ/s

                                                        el-energi             =          indre energi i vandet

                                                    (1,850 kJ/s) · t        =                294,694 kJ

                                                                          t        =    (294,694 kJ) / (1,850 kJ/s) =


Svar #20
03. november 2010 af SAGU (Slettet)

så dividere

TAK


Skriv et svar til: Opvarmning, vand, energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.