Kemi

titrering beregning af pH

05. november 2010 af sssl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens.

Jeg har længe siddet med en opgave, og er ikke kommet frem til noget.

Opgaven lyder:

100 mL af en 0.100 M opløsning af H2NNH2 ( Kb = 3.0 * 10 ^-6 ) titreres med 0.200 M HNO3. Beregn pH af opløsningen efter tilsætning af følgende mængder sye:

a) 0.0 mL

b) 20.0 mL

Er der nogen der kan hjælpe mig, så jeg kan komme videre i opgaven

Det vil være en stor hjælp.

på forhånd tak :)


Svar #1
05. november 2010 af sssl (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. november 2010 af mathon

(Hydrazin lader sig kun vanskeligt diprotonere)

monoprotonering:
 

                                                             N2H4   +   H2O   <--->   N2H5+   +   OH-
stofmængder i mol:
     start:                        0,01                               0

a)
    pKb = 5,9 hvilket indikerer svag base

         pOH = (1/2)·(pKb - log(cb))

         pOH = (1/2)·(5,9 - log(0,1)) = 3,45

ved 25ºC:
         pH = 14 - 3,45 = 10,55

b)  

                                                              N2H4  +  H2O    <--->     N2H5+   +  OH-
stofmængder i mol: ligevægt:                                0,01-0,004                                   0,004
                                                                                   0,006                                         0,004   

 

opløsningen er nu en puffer
   hvoraf

                                                     pOH = pKb + log(ns/nb)

                                                     pOH = 5,9 + log(0,004/0,006) = 5,72

                                                     pH = 14 - 5,72 = 8,28


Svar #3
06. november 2010 af sssl (Slettet)

Men hvor kommer startskoncentrationen fra?

0,01?


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2010 af mathon


               n(N2H4)start = V·c = (0,100 L) · (0,100 mol/L) = 0,01 mol

...som ikke er en koncentration men en stofmængde...


Svar #5
06. november 2010 af sssl (Slettet)

Når okay.Ja tak jeg forstår nu.

Men jeg forstår ikke hvad du gør ved a og b?

hvad med de mængde syre ?

0.0 mL

og 20.0 mL

det er jo ikke med i din beregninger. ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. november 2010 af mathon

tilsat HNO3
                     n(HNO3) = (0,020 L) · (0,200 mol/L) = 0,04 mol
som får ligevægten til
                                                 N2H4  +  H2O   <--->    N2H5+   +   OH-

til at forskydes mod højre
                                   
                           under formindskelse af N2H4-mængden med 0,04 mol
og                       forøgelse af N2H5+-mængden med 0,04 mol                    da HNO3 er en middelstærk syre
 


Svar #7
06. november 2010 af sssl (Slettet)

Når okay.

Skal jeg gøre det hver gang?

fordi jeg har også andre mængder syre, som jeg skal regne ud..

f.eks.

c) 25.0 mL

d) 40.0 mL

skal jeg så gøre det samme :S ?

hvor jeg finder stofmængde af dem begge. f.eks.

0.025 * 0.200 

og 

0.040 * 0.200 

og skal jeg så minus det med 0,04 hver gang ? 

for jeg ved ikke hvad 0,04 kommer fra? 


Svar #8
06. november 2010 af sssl (Slettet)

Når hov. Nu forstår jeg bedre.

Jeg skal ikke minus med 0,04 men med det jeg får..


Skriv et svar til: titrering beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.