Matematik

Euler's metode

08. november 2010 af topsecret (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude :)

Jeg sidder med en opgave som lyder:

Use euler's method with step size 0,2 to estimate y(1,4) where y(x) is the solution of the initial-value problem y'=x-xy, y(1)=0.

Jeg forstår slet ikke formuleringen, så er der en venlig sjæl der gider forklare mig hvad jeg bliver bedt om?  :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Din bog må da sikkert have en beskrivelse af Euler's metode til numerisk løsning af en differentialligning. Ellers er den beskrevet her

http://en.wikipedia.org/wiki/Euler_method 

Man antager, at løsningen varierer lineært mellem hvert skridt og er kontinuert. Har man taget et skridt, kan man beregne den afledede dy/dx og antage, at dy/dx er konstant i det næste skridt.


Svar #2
08. november 2010 af topsecret (Slettet)

Mit spørgsmål var nu mere hvad jeg bliver bedt om i den opgave? og ja, jeg har en beskrivelse af Euler's metode i min bog.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal så bruge metoden til at beregne en tilnærmet værdi for løsningen til den pågældende differentialligning med den givne begyndelsesværdi.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2010 af pensionist (Slettet)

y'1 = x1-x1y1             

y1 = 0              x1 = 1                  h =0,2

y2 = y1 + h (x1 - x1y1) = 0 + 0,2 ( 1 - 1*0 ) = 0,2                        x2 =  x1 + h = 1,2

y3 = y2 + h (x2 - x2y2) =   osv.                                                       x3 = x2 + h =1,4   

Fortsæt til x = 4

god fornøjelse, hilsen Bedstefar


Svar #5
09. november 2010 af topsecret (Slettet)

Tak for hjælpen begge to :)

Har løst den og har fået y(1,4)= 0,5588, kan det passe :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er to step, der skal beregnes. Jeg finder y(1,4) = 0,392 .

Den eksakte værdi er y(1.4) = 1 - e1/2·e-((1.4)^2)/2 = 0,381217


Svar #7
09. november 2010 af topsecret (Slettet)

Hmm, jeg kan ikke finde ud af hvad jeg gør galt. Her er hvad jeg har skrevet:

y'= x-xy

y(1)=0, dvs. x0= 1 og y0= 0

h=0,2

x1= x0 + h= 1+0,2= 1,2

x2= x+ h= 1,2+0,2= 1,4

x3= x2 + h= 1,4+0,2= 1,6

y1= y0 + hF(x0, y0)= 0+0,2(1-1*0)= 0,2

y2= y1 + hF(x1, y1) = 0,2+0,2(1,2-1,2*02)=0,384

y3= y2 + hF(x2, y2)= 0,384+0,2(1,4-1,4*0,384)= 0,5036

y4= y3 + hF(x3, y3)= 0,5036+0,2(1,6-1,6*0,5036)= 0,5588

Så y(1,4)= 0,5588

Hvad er det jeg har misforstået? :/
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

y(xi+1) = y(xi+h) = y(xi) + y'(xi)·h = y(xi) + xi·(1-y(xi))·h , så vi får

x0 = 1, h = 0,2 , y(x0) = y(1) = 0

y(x1) = y(1,2) = y(x0) + x0·(1-y(x0))·h = 0 + 1·(1-0)·0,2 = 0,2

y(x2) = y(1,4) = y(x1) + x1·(1-y(x1))·h = 0,2 + 1,2·(1-0,2)·0,2 = 0,2 + 1,2·0,8·0,2 = 0,2 + 0,192 = 0,392


Svar #9
09. november 2010 af topsecret (Slettet)

Okay det kan godt være at jeg spørger dumt, men hvad er xi?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

xi er den i'te x-koordinat. Man starter i x0 og arbejder sig fremad med skridtlængde h. I denne opgave er x0 = 1 . I to skridt med skridtlængde h = 0,2 når man til den ønskede x-koordinat x=1,4 .


Svar #11
09. november 2010 af topsecret (Slettet)

Okay skal lige være sikker på at jeg har forstået det rigtigt.. Hvis h nu var 0,1, har jeg regnet mig frem til at y(1,4)= 0,386 , kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, så finder man i 4 skridt, at y(1,4) = 0,38675 .

Det bekræfter også, at man med et mindre h kommer tættere på den eksakte værdi.


Svar #13
09. november 2010 af topsecret (Slettet)

Super, så har jeg vidst forstået det :D tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Euler's metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.