Matematik

Undersøg om det er en proportionalitet.

14. november 2010 af Supfie (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :-) jeg har fået opgaverne:

En ret linje går gennem punkterne (2,6)og (9,27). Påvis, at der er tale om en proportionalitet.

og

En ret linje går gennem punkterne (5/2,26)og (3,31). Undersøg, om der er tale om en proportionalitet.

Hvordan gør jeg det? :-)


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2010 af hvadmeddet (Slettet)

At der er tale om en proportionalitet vil sige at den samme linje også går igennem (0,0).


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2010 af PeterValberg

 hvilket betyder at forskriften er:  f(x) = k·x  (hvor k er proportionalitetsfaktoren)

bestem forskriften for den rette linje (som regel f(x) = ax +b) gennem punkterne.
hvis der ikke bliver et "b"-led (altså en konstant, der skal lægges til), er der tale om proportionalitet.
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
14. november 2010 af Supfie (Slettet)

Okay tusind tak! :-)

Har også lige et andet spørgsmål, hvis i kan hjælpe.. 
En linje går gennem punktet (2,5) og er parallel med linjen med ligningen y=3x-4.
Bestem en ligning for linjen.
 

Hvordan gør man her?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2010 af PeterValberg

 Hvis den rette linje gennem (2,5) skal være parallel med den anden, skal de have samme hældningskoefficient

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
14. november 2010 af Supfie (Slettet)

 Okay, så jeg skal bare finde a?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2010 af PeterValberg

 ja, det kan man sådan set godt sige, - MEN og der er et men....

du skal antage, at det er en "normal" lineær funktion y = ax + b

når du har fundet a indsætter du a og et af punkterne i y = ax + b, hvis det medfører at b = 0 så er der proportionalitet.
Hvis b ≠ 0 er der IKKE tale om proportionalitet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Undersøg om det er en proportionalitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.