Matematik

f'(x) i sammensat funktion

18. november 2010 af ShaneM (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)
Mangler hjælp til denne opgave:
Bestem f ' (x) for funktionen: f(x)=ln (x^2+1)

Kan ikke rigtigt gennemskue den /; ..

Jeg kunne også godt bruge lidt hjælp til denne opgave:
Reducér udtrykket: 2a^4(4a^2+3a)-a^2(6a^3-a^2)
Når jeg har ophævet paranteserne, får jeg følgende:
8a^8+6a^5-6a^6+a^4 

Kan man ikke reducére det mere end det ? :)

Mvh ShaneM


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2010 af PeterValberg

 du skal have gang i kædereglen:

f(x) = ln(x2 +1) er en sammensat funktion, som du skriver.

Kædereglen siger:

(f(g(x)))' = f'(g(x))·g'(x)

i dit tilfælde bliver det så:

f(x) = ln(x)  ⇒ f'(x) = 1/x
g(x) = x2 +1 ⇒ g'(x) = 2x

(f(g(x)))' = 1/(x2+1)·2x = 2x/(x2+1) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2010 af mathon

                 f(x) = g(h(x)) = g(y)

med
                 f '(x) = g '(y) + y ' = g '(h(x) + h '(x)
         

  .........

                  y = h(x) = x2+1 

                  g(y) = ln(y)



Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2010 af PeterValberg

 2a4(4a2+3a)-a2(6a3-a2) = 8a6 + 6a5 - 6a5 + a4 = 8a6 + a4

husk potensregnereglen (når rodtallet er det samme):

an·am = an+m

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
18. november 2010 af ShaneM (Slettet)

 PVM - Har du ikke lavet en fejl i din udregning ?
Du har fået 6a^5 to gange, men den ene hedder:
2a^4*3a = 6a^5
a^2*6a^3 = 6a^6

Bliver det endelige resultat så ikke 8a^8+6a^5-6a^6+a^4 ??

Ellers tak for svarene :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. november 2010 af PeterValberg

nej, der tager du fejl :-)

se potensreglen

a2·6a3 = 6·a2·a3 = 6·a2+3 = 6a5

du skal addere eksponenten ved multiplikation af potenser med SAMME grundtal (a i dette tilfælde)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
18. november 2010 af ShaneM (Slettet)

gud ja, det er rigtigt :D .. Du skrev jo også formlen: a^n*a^m=a^n+m :)
Det er mig der snork sover..

Det skal kun multipliceres, hvis (a^n)^m = a^n*m

Endnu en gang tak ! :)
Og også tak til dig Mathon


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. november 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede, hvor reduceringen er udført med CAS-værktøj (TI-nspire)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:reducér.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #8
18. november 2010 af PeterValberg

 #6 det er bare helt i orden, det er let at "fare vild" i potensreglerne, hvis man ikke holder "tungen lige i munden" :-P

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: f'(x) i sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.